Експерти назвали головні причини двох смертельних видів раку

Незважаючи на те, що показники виживаності від раку і протоколи його лікування значно покращилися, рак залишається надзвичайно поширеним і смертельним. Найагресивніші його види – підшлункової залози і легенів, і вчені визначили головну причину їх розвитку.

Куртіс А. Кемпбелл, доктор медицини, хірург-онколог з Медичного центру Милосердя в Балтіморі, відмітив, що майже всі з хворих на рак підшлункової залози, вмирають. П’ятирічна виживаність становить всього близько 7%.

Також, найбільш смертоносною формою онкології є рак легенів, від якого помирає більше людей, ніж від будь-якого іншого виду. І це, безсумнівно, найбільш поширене захворювання з найбільшою кількістю смертей.

Разом з тим, їм можна запобігти, вживши заходів для зниження ризиків, які практично однакові для цих двох видів онкології.

Звичайно, важливу роль у розвитку раку легенів і підшлункової залози відіграє генетика, і це не можна змінити. Однак головним керованим фактором ризику є куріння, тому, якщо кинути курити, можна різко знизити ризик раку легенів, з яким в першу чергу пов’язане куріння, а також і здоров’я підшлункової залози.

Відмовитися від цієї звички буває складно, тому в цьому допоможуть фахівці, які виберуть стратегію позбавлення і при необхідності призначать ліки.

Крім цього, слід дотримуватися здорового харчування. Велика кількість фруктів і овочів в раціоні забезпечує антиоксидантами і натуральними фітохімічними речовинами, які захищають від раку. Але потрібно уникати обробленого і червоного м’яса, солодких напоїв, які підвищують ризики.

Також знижують ризик багатьох видів раку фізична активність і регулярні вправи – щотижневі 150 хвилин помірної активності або 75 хвилин високої інтенсивності, і підтримка здорової ваги. Адже ожиріння пов’язане з рядом видів раку, зокрема шлунково-кишкового тракту – товстої кишки, шлунку і підшлункової залози.

За словами Кемпбелла, потрібно уникати і розвитку діабету 2 типу. Люди, які страждають на діабет, піддаються більшому ризику захворіти на рак підшлункової залози. Розвиток діабету також може бути маркером раку підшлункової залози на дуже ранній стадії.

Значно знизити ризик розвитку діабету 2 типу можуть названі вище здорове харчування, фізична активність і нормальна вага.

Американське онкологічне товариство повідомляє, що деякі дослідження пов’язують з раком підшлункової залози надмірне вживання алкоголю. Рекомендується уникати спиртних напоїв або вживати мало і помірно.

Підвищити шанси здоров’я допоможуть регулярні обстеження легенів і підшлункової залози. Людям у віці від 50 до 80 років, які викурюють 20 пачок на рік, або кинули курити протягом останніх 15 років, рекомендується пройти КТ грудної клітини.

На жаль, зараз немає дієвої методології скринінгу. І рак підшлункової залози, і легенів можуть протікати дуже зловісно і дуже тихо. На той час, коли у пацієнта з’являються симптоми, може бути вже занадто пізно. Ось чому так важливо докладати зусиль для зниження ризику – кинути курити, правильно харчуватися, займатися спортом, уникати діабету 2 типу та підтримувати здорову вагу.





ІНШІ НОВИНИ