Вчені: вірогідність інсульту в певний час доби підвищується на 80%

Інсульт – це небезпечне для життя захворювання, яке виникає, коли припиняється кровопостачання частини мозку. Раннє виявлення певних симптомів може мати вирішальне значення. Дослідження показують, що в певні періоди доби інсульти більш поширені.

Для дослідження команда провела метааналіз 31 публікації з первинними даними від 11816 пацієнтів з інсультом.

Згідно з дослідженням, опублікованим Американською кардіологічною асоціацією по інсульту, його вірогідність між 6 і 12 годинами майже на 80 відсотків вища, ніж в той же день.

Дослідники заявили:

«З 6 ранку до полудня число інсультів всіх типів збільшилося на 49 відсотків, що на 79 відсотків більше, ніж нормалізований ризик для решти 18 годин дня. Між північчю і 6 годинами ранку спостерігалося на 29 відсотків менше інсультів, що на 35 відсотків менше, ніж в інші 18 годин дня».

Вони додали, що всі три типи інсультів «мали значно вищий ризик» в цей період часу.

Дослідники прийшли до висновку, що ці дані підтверджують наявність циркадного ритму на початку інсульту з суттєво вищим ризиком вранці.

Приблизно один з кожних восьми ударів пов’язаний з «ранковим надлишком».

«Ранковий надлишок» ще більш значущий при транзиторній ішемічній атаці, поширений тип. Дослідники виявили, що кількість інсультів, що виникають між північчю і 6 годиною ранку, зменшилася на 35 відсотків в порівнянні з іншою частиною дня.

Є ряд симптомів, на які слід звернути увагу, оскільки вони можуть вказувати на інсульт. До них відносяться слабкість обличчя, рук і проблеми з мовою.

Інші симптоми включають раптову слабкість або оніміння одного боку тіла, включаючи ноги, руки або ступні, а також раптовий сильний головний біль





ІНШІ НОВИНИ