10 найменших країн в світі

За оцінками вчених, населення Землі становить близько 7,3 млрд людей, що проживають в різних куточках планети. Так само, як і люди, кожна країна, навіть найменша, володіє своїми характерними особливостями і приховує в собі чимало цікавого.

Гренада

Острів Гренада розташовується в південно-східній частині Карибського моря і займає 10 місце в списку найбільш маленьких країн світу. Його площа становить близько 344 кв. км. Станом на 1 січня 2016 року чисельність населення Гренади становила 107 тис. осіб. Гренада є одним з найбільших світових виробників мускатного горіха. Найбільш популярний спорт в країні – крикет.

Мальта

Загальна площа Мальти (Мальтійського архіпелагу) – 316 кв. км. Республіка вважається однією з найбільш густонаселених в Європі – на Мальті проживає понад 419,5 тис. осіб. Мальтійський архіпелаг – це перш за все острова Мальта і Гоза. У нього також входять нежилі острови Святого Павла і Фільфла, малозаселений Коміно і крихітні Комінотто і Філфолетта. Мальта займає 48 місце в списку найщасливіших країн світу. Одна з головних визначних пам’яток Мальти – печера Каліпсо, де, за переказами, прекрасна німфа цілих сім років тримала в полоні Одіссея.

Мальдіви

Мальдівський архіпелаг включає 1 192 острова, 200 з яких нежилі. Мальдіви здобули незалежність в 1965 році і за станом на 1 січня 2016 року населення держави налічувало трохи менше 367 тис. чоловік. Зміна глобального клімату становить істотну проблему для країни. У 2009 році тодішній президент держави і 13 чиновників провели засідання на дні моря в повному спорядженні для підводного плавання для того, щоб привернути увагу громадськості до потенційної загрози островам.

Сент-Кітс і Невіс

Держава Сент-Кітс і Невіс, також відома як Федерація Сент-Крістофер і Невіс, розташована в східній частині Карибського моря і складається з двох островів – Сент-Кітс і Невіс. Площа країни – 261 кв. км, а населення – 55 тис. чоловік, що в 6 разів менше за чисельність Мальдів. Крім чудової природи, країна відома тим, що тут в різні часи народилося кілька відомих діячів, зокрема, один з батьків-засновників США Олександр Гамільтон.

Ліхтенштейн

Князівство Ліхтенштейн – вельми цікава країна, площа якої становить 160 кв. км. Чисельність населення Ліхтенштейну – всього 37 тис. чоловік. Карликова держава розташована між Австрією і Швейцарією і вважається однією з найбезпечніших країн у світі. Рівень злочинності тут неймовірно низький, а останнє вбивство в країні відбулося в 1997 році!

В історії Ліхтенштейну є ряд химерних подій. Наприклад, в березні 2007 року в ході нічного тренування 170 солдатів армії Швейцарії заблукали і випадково вторглися на територію Ліхтенштейну. Пройшовши близько двох кілометрів, вони виявили помилку і повернули назад.

Сан-Марино

Сан-Марино – найстаріша держава Європи, з усіх боків оточена територією Італії. Площа країни складає всього 60 кв. км., а населення – близько 32 тис. чоловік. У 1861 році влада Сан-Марино запропонувала тодішньому президенту США Аврааму Лінкольну почесне громадянство в обмін на формування альянсу. Що цікаво, Лінкольн погодився на цю пропозицію. Республіка не може похвалитися видатними спортивними досягненнями. Наприклад, збірна Сан-Марино з футболу дебютувала в 1990 році, з того часу вигравши тільки один міжнародний матч. Тоді (28 квітня 2004) санмарінці виграли у команди Ліхтенштейну з рахунком 1-0.

Тувалу

Тувалу, раніше відоме як Острови Елліс, – тихоокеанська держава в Полінезії з площею в 26 кв.км і населенням в 10 тис. чоловік. На території країни розташована всього одна лікарня. Тувалу можна назвати «державою на відшибі» – в 2010 році країну відвідало всього 2 тис. чоловік, причому 65% з них в ділових цілях.

Науру

Науру розташована на півдні Тихого океану в Мікронезії. Країна займає площу в 21,3 кв. км. Республіка Науру є найменшою острівною державою в світі. Тут проживає близько 10,2 тис. осіб. Безробіття – одна з найголовніших проблем держави. В Науру працевлаштовано лише 10% населення. Крім того, Науру відома свої високим рівнем ожиріння і найвищим в світі рівнем діабету (від цього захворювання страждають 40% жителів країни).

Монако

Всім відомо, що Монако є однією з найбагатших і благополучних країн. Площа держави становить 20,2 кв. км, а населення налічує понад 37,5 тис. жителів. У Монако проводиться етап знаменитої автомобільної гонки «Формули 1» (Гран Прі Монако). Держава межує з Францією, а її прапор практично не відрізнити від індонезійського, що послужило приводом для дипломатичного конфлікту. Князівство Монако також відоме своїм однойменним футбольним клубом.

Ватикан

Закрите місто-держава Ватикан розташований в одному з районів Риму і займає площу в 44 гектари. Він був заснований в 1929 році Римською Католицькою церквою, управляється Папою Римським і конклавом кардиналів, має статус незалежної держави і навіть свою армію. З населення в 800 осіб, лише 450 проживають на території Ватикану.

Ватикан друкує власні марки, видає паспорти і номерні знаки, має свій прапор і гімн, проте оподаткування тут немає. Охорона Ватикану забезпечується солдатами Швейцарської гвардії, створеної в 1506 році для захисту тодішнього Папи Римського Юлія II.





ІНШІ НОВИНИ