6 міст світу з дивовижною архітектурою

У кожного великого міста є своя візитна картка: хтось привертає до себе місцевою кухнею, хтось культурним життям, але обличчям міста завжди є його архітектура, пишуть Діалоги.

Саме архітектура є одночасно дверима в минуле і майбутнє, дозволяючи переносити туристів в різні часові епохи. У цій статті ми вирішили відправитися в подорож по містах з унікальними будівлями, які захоплюють дух.

Будапешт

Відкриває наш список столиця Угорщини – Будапешт. Їхати туди варто не тільки через місцеву кухню, а й за архітектурними шедеврами в стилі модерн. Саме тут можна знайти будівлі, в яких майстерно поєднуються незвичайні фасади, велика кількість скла і заліза. Важко виділити місця, обов’язкові до відвідування, тому що все місто пронизане архітектурними шедеврами, але почати знайомство з містом необхідно з його візитної картки – Будинку угорського парламенту. Далі обов’язково відвідайте Палац Грешем і Ботанічний сад, а для різноманітності культурного відпочинку радимо подивитися експозиції в Музеї прикладного мистецтва.

Роттердам

Роттердам – друге за величиною місто Голландії після її столиці. Разюче відрізняючись від Амстердаму, місто-порт привертає до себе туристів своєю химерною і сучасною архітектурою. Вулиці міста самі по собі є виставкою сучасного мистецтва, тому для того, щоб побачити якомога більше, доведеться дуже багато гуляти. Почати прогулянку можна з історичної, пішохідної частини міста, що віддалено нагадує традиційну Голландію. Далі слід обов’язково відвідати унікальне архітектурне спорудження – Кубічні будинки. Ряд будинків, виконаних у формі куба, що стоять не на межі, а на вершині, та утворюють хитромудру форму, що нагадує неможливий трикутник. Також в своєму путівнику необхідно відзначити для відвідування унікальний ринок Markthal.

Дубаї

Наступне місто в нашому списку помітно виділяється серед інших своєю футуристичною архітектурою. До Дубаї, найкраще підійде прикметник «найбільший»: найвища будівля, найдорожчий готель, найбільший штучний острів – все це знаходиться саме там. Також в місті майбутнього можна знайти споруди, спроектовані найвідомішими архітекторами світу. Наприклад, комплекс Опус розроблений Захою Хадід, а культурний центр Concrete побудований за проектом голландця Рема Колхаса. Загалом, Дубаї є ідеальним місцем для тих, хто хоче побачити, як будуть виглядати міста в найближчому майбутньому.

Марракеш

Столиця Марокко є дивним містом, яке одночасно повертає в минуле і демонструє сьогодення. Розкішно прикрашені палаци тут живуть пліч-о-пліч з сучасними будівлями, тому це місто гідне того, щоб його відвідати. Для того, щоб насолодитися традиційною мавританською архітектурою слід відправитися в Старе місто – саме там ви знайдете будівлі, облицьовані мозаїкою і затишні Ріади (традиційний будинок з внутрішнім садом).

Оксфорд

Місто, яке відоме на весь світ своїми умами, які можна знайти в однойменному університеті, також виділяється своєю розкішною, готичною, таємничою архітектурою. Середньовічна кладка, замки, вежі, світлі фасади і темні дахи – все це робить місто особливо привабливим для туристів. Не дарма саме Оксфорд був обраний режисерами легендарного фільму про Гаррі Поттера для зйомок багатьох культових сцен. Так що ж є обов’язковим для відвідування в цьому магічному місті? По-перше, радимо пройти з екскурсією по Бодліанській бібліотеці. Вона є другою за величиною бібліотекою в Британії, в якій зберігаються книги віком понад 300 років. По-друге, слід відвідати New College – там ви точно зможете відчути себе студентом Хогвартсу, адже саме у дворику цього коледжу знімалася одна зі сцен 4 частини «Гаррі Поттера».

Барселона

Архітектура Барселони невід’ємно асоціюється з прізвищем Гауді, але це місто набагато більше, ніж один архітектор. Завдяки, мабуть, найвідомішому каталонцю, багато архітекторів з усього світу побудували в Барселоні свої сміливі, барвисті і різноманітні будівлі. Звичайно, під час першого візиту в столицю Каталонії неможливо обійти стороною храм Саграда-Фамілія, будинки Каса-Міла і Каса-Батло – найвідоміші споруди Гауді. Але також обов’язково прогуляйтеся по місту в пошуках нових експериментальних будівель. Наприклад, будівля Форум, зведена в 2004 році, має форму великого рівностороннього трикутника. На даний момент цей пам’ятник сучасної архітектури є майданчиком для проведення безлічі виставок і конгресів.

Звичайно, цей список можна було б продовжувати нескінченно, тому що архітектура кожного міста є дивною по-своєму. Головне – продовжуйте подорожувати, щоб побачити всі ці творіння своїми очима, а не тільки на фотографіях!

 





ІНШІ НОВИНИ