Офіцер ФСБ розповів Карпюку про плани Кремля розколоти Україну по Дніпру

Визволений політв’язень Кремля Микола Карпюк розповів, що у 2014 році офіцер ФСБ поділився з ним планами Кремля щодо розколу України по Дніпру.

Про це колішній політв’язень сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Після перевезення у Владикавказ зі мною спілкувалося досить багато офіцерів ФСБ… Був серед них один генерал-лейтенант, який розказував усі ті плани, які вони розробили, як вони реалізуються в Україні Москвою по розвалу нашої країни… Було чітко сказано, що реалізовувався план по розколу України по Дніпру. ЛІвобережжя вони забирають собі, Правий берег віддають Європі або полякам. Тільки не визначилися з Києвом — чи забрати собі чи віддати”, – каже Карпюк.

За його словами, співрозмовник з ФСБ також розповідав, що росіяни “запустили сепаратистські теми” в Бессарабії, в Закарпатті, навіть у Львові.

“Вони розраховували на те, що після Донбасу буде Одеса, буде Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ. Він (офіцер ФСБ – ред.) був упевнений, що все це реалізується у 2014 році”, – зазначив Карпюк.

Проте, додав він, коли на наступній зустрічі запитав офіцера ФСБ про ситуацію в Україні, той сказав, що “ми вирішили запустити перемир’я,.. зараз ідуть мінські перемовини; ми там розробили план урегулювання”.

“І я зрозумів — вони програли”, – каже Карпюк.

Він переконаний, що українці за рахунок своєї єдності здобули перемогу над агресором і зберегли державу.

Карпюк також не став оцінювати зміни, які відбулися в Україні за час його відсутності.

Утім, висловив думку, що останні вибори в Україні засвідчили зміну поколінь у політиці і владі.

“Це зовсім інші ментально люди… Ці люди вже позбавлені “совка”. Не кажу, що вони кращі чи гірші – вони інші, і такими їх потрібно сприймати”, – зазначив Карпюк.

Водночас він порадив політикам не шукати собі ворогів і змінити політичну боротьбу на змагання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ