В РПЦ стався розкол через українських моряків

Непомітно в Україні відбулася подія, яка пов’язана з нашою країною та буде мати суттєві наслідки в наступні роки в Росії. 17 вересня священнослужителі Російської православної церкви Московського патріархату підписали перший за п’ятдесят років відкритий лист до суспільства та влади щодо захисту прав політрепресованих громадян Росії.

На сьогодні їх вже більше 140. Священнослужителі виступили на підтримку Костянтина Котова, який виступав на підтримку вільних виборів до Московської Думи, за обмін українських полонених за принципом усіх на усіх та на підтримку кримських татар. На підтримку українських моряків він вийшов з плакатом “Милосердие – то к чему мы призываем. Александр Мень. Обмен пленными всех на всех”. За слова, які були написані, Костянтин отримав п’ять років ув’язнення, а представники РПЦ виступили на його підтримку.

Багато хто сходиться в думці, що це суттєво збільшить розкол між патріархом Кирилом та Президентом Росії Володимиром Путіним. Зараз йде дискусія яким чином церква покарає такий бунт на власному кораблі. У той же час зрозуміло, що представники церкви слідують заповідям Божим та відображають настрої прихожан. Відомий своїм вільнолюбством протоієрей Всеволод Чаплін навіть заявив, що “Расстреливать бунтовщиков на улицах – это в высшей степени по-христиански!”.

Тому російське суспільство також стає більш сміливішим, але ми не завжди це бачимо.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ