Грецька церква визнала ПЦУ: Церква Сербії різко відреагувала

Сербська православна церква (СПЦ) відкрито і різко розкритикувала керівництво Грецької церкви за визнання автокефалії Православної церкви України.

Зокрема, за словами представника синоду СПЦ єпископа Іринея Бачського, включення в диптих предстоятеля ПЦУ Епіфанія, є “останнім кроком перед безоднею ще глибшого і небезпечного розколу у вселенському Православ’ї”.

Нагадаємо, ім’я глави помісної Української церкви прозвучало під час недавньої літургії в Салоніках, яку провели патріарх Константинопольський Варфоломій і архієпископ Афінський Ієронім.

Сербський єпископ нагадав про те, що визнання ПЦУ “потягне виключення імені архієпископа Афінського з диптиха Російської православної церкви і припинення спілкування з усіма ієрархами Елладської церкви”, які візьмуть його позицію.

Архієрей звинуватив керівництво Елладської православної церкви в розколі і закликав скасувати визнання української автокефалії, додавши, що Сербська церква не визнає ні ПЦУ, ні її представників.

Нагадаємо, що позиція СПЦ є досить зрозумілою: після того, як в минулому році Україна отримала Томос, президент Чорногорії Міло Джуканович висловив намір зайнятися відновленням автокефальної Чорногорської православної церкви, яка на сьогоднішній день є частиною Белградської митрополії.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ