У ГПУ пояснили нюанси з нормами щодо недоторканності нардепів

Генпрокуратура не буде застосовувати норми, які встановлюють особливий правовий режим нардепам.

З нового року прокуратура не буде застосовувати норми законів про недоторканність депутатів, оскільки вони суперечать Конституції. Про це заявив генпрокурор Руслан Рябошапка в ефірі телеканалу ICTV.

“Норми Конституції є нормами прямої дії… Оскільки Конституція не передбачає особливого правового режиму для народних депутатів, очевидно, що для нас (прокуратури – ред.) не буде підстав застосовувати ті норми, які встановлюють особливий правовий режим”, – сказав він.

Коментуючи можливість розвалу через це справ у суді, Рябошапка заявив, що, “зважаючи на стан нашої судової системи, можливо все, що завгодно”, але він буде наполягати на пріоритеті Конституції і керуватися в першу чергу нею

Водночас коментуючи законопроект, поданий депутатами Слуги народу, який передбачає узгодження слідчих дій стосовно нардепів з генеральним прокурором, Рябошапка заявив, що до деякої міри розділяє бажання депутатів бути захищеними від свавілля прокурорів та слідчих, тому вважає за можливе встановлення для депутатів режиму додаткових гарантій, як для адвокатів.

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність, але відповідні норми ще залишилися в низці законів.

4 жовтня Рада прийняла закон про зміни в процесуальному кодексі без поправок про скасування недоторканності депутатів.

У той же день в Слузі народу пообіцяли внести окремий законопроект, який прибере недоторканність депутатів із законодавства, 7 жовтня він був внесений до парламенту.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ