Якою буде зима в Україні: метеорологи дали прогноз

Зима 2019-2020 років в Україні буде переважно теплою з великою кількістю днів з плюсовою температурою, ніж у попередні роки.

Про це повідомила завідувачка відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, – передає FaceNews.ua .

Зима в цьому році буде такою ж теплою, як і попередні зими. Ці тенденції, які у нас були вже протягом останніх п’яти років, вони і зберігаються. Можливі різкі зміни температури, можливі короткочасні пониження температури повітря до -10 і навіть -20, але вони будуть короткочасними. В цілому ж переважатиме тепла зимова погода “, – зазначила метеоролог.

За її словами, зміни клімату передбачають збільшення кількості днів з температурами вище 0 взимку, але при цьому кількість днів з температурою -10 … -20 не змінюється – в залежності від регіону кількість таких днів може бути 2-3 за сезон, тоді як переважатиме протягом зими температура від -5 до +5 градусів.

Також вона зазначила, що перші 9 місяців поточного року вже показали, що рік, включаючи зиму, буде тепліше попередніх.

При цьому, вона додала, що причинами аномально теплої осені і зими, яка наближається, є значне прогрівання океанів – в північній частині Атлантичного і Тихого океанів, а також Середземного моря.

В океані накопичена дуже велика теплова енергія і вона, як грубка, яка буде підігрівати атмосферу протягом зими, і, нарешті ці теплі вологі повітряні маси будуть приходити в Європу і в Україну і будуть сприяти тому, що температура повітря в цілому буде вище на 1-2 градуси, ніж на початку цього століття “, – зазначила метеоролог.

Крім того, на погоду протягом зими буде впливати надзвичайне прогрівання полярних областей, аномалії температур в яких зараз досягають 10-15 градусів. У зв`язку з цим, арктичні повітряні маси будуть рухатися далі на Південь і частіше приносити різке похолодання, тоді як на Північ, навпаки, частіше будуть поширюватися теплі повітряні маси.

“Це буде призводити до досить нестійкої погоди”, – додала фахівець.





ІНШІ НОВИНИ