В українських телеефірах частка російської мови збільшилась майже учетверо, – експерт

У порівнянні з жовтнем минулого року в українських телеефірах зросла кількість російської мови учетверо.

Про це заявив Сергій Стуканов – координатор проєкту “Становище української мови” під час пресконференції, передає Еспресо.TV

“Торік у жовтні 2018 року проводили моніторинг телебачення (6 найбільш каналів у прайм-тайм). Тоді частка програм винятково російською мовою була 7%. Цього року зафіксували частку програм російською мовою 27%. Водночас частка програм винятково українською мовою зменшилась: з 64% до 39%”, – заявив Стуканов.

На його думку, це пов’язано з тим, що закон, який унормовує мову телеефірів, гнучкий і дозволяє зараховувати до квоти української мови двомовні програми.

“Достатньо, аби ведучий був україномовний, а гості можуть спілкуватись російською. Така програма буде вважатись україномовною. Це дозволяє телеканалу забивати 75% ефіру двомовними програмами”, – поясив він.

Експерт зазначив, що 39% програм у прайм-тайм – це виключно україномовні, третина – двомовні, 27% – російською мовою.

Натомість, за результатами дослідження, у радіоефірах удвічі більше україномовних пісень та програм, аніж передбачено квотами:

“Наразі чинною є норма для радіо, де не менше 35% пісень українською мовою і не менше 60% програм мають вестись українською мовою, але дані Нацради показують, що ця квота перебільшується майже у 2 рази. Станом на 2019 рік частка українських пісень становить 56%, кількість програм, які ведуться державною мовою – майже 90%”.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ