Олексій Гончаренко пояснив, чому Зеленський хоче ввести цензуру в Україні

Новий указ президента про регулювання ринку медіа в Україні – це хвороблива реакція на ту критику, яка почала наростати на адресу Зеленського і його партії «Слуга народу». Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради заявив нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

За його словами, останнім часом почастішала критика вітчизняних ЗМІ з боку спікерів партії «Слуга народу».

«Про це говорять і прямі погрози журналістам від нардепа Яременко, і бажання закрити неприбуткові ЗМІ депутатом Ткаченком, і застосувати кримінальну відповідальність до журналістів від пана Бородянського», – говорить Гончаренко.

Гончаренко переконаний, що указ президента Зеленського покликаний змусити українські медіа пом’якшити риторику і критику на адресу чинної влади».

Нагадаємо, Президент Зеленський підписав великий указ №837 / 2019 «Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави». Згідно з указом до 31 грудня 2019 Кабмін повинен внести в Раду ряд законопроектів, які регулюватимуть діяльність медіа в Україні.

Вони, зокрема, повинні передбачати:

1. Введення поняття «маніпуляція інформацією» і «фейкова інформація» з одночасним введенням відповідальності (аж до кримінальної) ЗМІ та журналістів за її поширення.

2. Створення нового регуляторного органу, якому передадуть широкі повноваження по контролю за всіма медіа (не тільки ТБ і радіо, як зараз, а й газети, і інтернет-ЗМІ). Контроль буде включати право відкликати свідоцтво держреєстрації ЗМІ і право блокувати роботу медіа (наприклад, через блокування сайтів через провайдера).

3. Спрощення процедури закриття ЗМІ, які будуть віднесені за тими чи іншими критеріями до проросійських (отримують фінансування з Росії, мають серед власників громадян Росії або використовують риторику, яку влада визнає проросійською).

У сукупності всі ці пункти призведуть до створення цензури і системи тотального контролю за ЗМІ з боку влади.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ