ВР пропонують прийняти закон щодо біометричних українських віз для іноземців

Закон був зареєстрований у Раді ще 21 листопада, однак спочатку текст проекту був відсутній

Кабінет міністрів вніс у Верховну раду України законопроект №2478 “Про внесення змін до закону” Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства “за поданням іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз”. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані на сайті парламенту.

Відповідний проект був зареєстрований у четвер, 21 листопада. Зараз текст документа відсутній на сайті Ради.

Зазначається, що прийняття документу дозволить Міністерству закордонних справ реалізувати комплекс заходів щодо запровадження оформлення іноземцям та особам без громадянства біометричних українських віз.

У пояснювальній записці вказано, що наразі єдиною ланкою процесів ідентифікації уповноваженими органами України особи іноземців та осіб без громадянства, що не передбачає використання їх біометричних даних, залишається оформлення віз для в’їзду в Україну.

Так, іноземці та особи без громадянства зобов’язані подавати свої біометричні дані для їх фіксації уповноваженим органам України під час:

  • в’їзду в Україну і виїзду з України в рамках процедури прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України;
  • оформлення посвідок на тимчасове/постійне проживання;
  • затримання іноземців та осіб без громадянства в Україні у визначених законом випадках;
  • вжиття заходів у рамках процедури примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства, що не залишили територію України в установлений строк тощо.

Прийняття документу дозволить усунути зазначену прогалину в регулюванні міграційних процесів в Україні, а саме спростити процедуру ідентифікації особи іноземців та осіб без громадянства під час/після їх в’їзду на територію України; удосконалити здійснення причетними держорганами контролю над міграційними потоками іноземців та осіб без громадянства.

Крім того, ухвалення закону має покращити координацію уповноважених органів України з реалізації державної міграційної політики та посилити боротьбу проти використання підроблених документів в Україні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ