За ігнорування повістки з військкомату можна втратити свободу на 5 років

В Україні триває осінній призов.

Чоловіки у віці 20-27 років, які не хочуть йти в армію, мають реальні шанси потрапити до в’язниці.

Виявилося, що на 34 тисячі призовників в судовому реєстрі є 409 вироків за ухилення від служби.

За останній рік було винесено 280 вироків за ухилення від призову, 129 – за ухилення від військового обліку або спеціальних зборів і 12 – за ухилення від мобілізації – повідомляє Опендатабот.

Частина тих, хто ухиляється ще знаходиться в розшуку. Більшість з них ухиляється від призову за мобілізацією – 45 осіб. Від призову на строкову військову службу «косить» 14 осіб.

«З початку бойових дій суди взялися за осіб, що ухиляються», – говорить Максим Некрілов, юрист ТОВ «Центр правової допомоги».

Різні способи «відкосити» тягнуть за собою різну відповідальність – адміністративну і кримінальну. Ступінь покарання залежить від пом’якшуючих обставин. Вони встановлені в ст.34 КпАП, якщо мова йде про адміністративну відповідальність, і ст. 66 КК, якщо мова йде про кримінальну відповідальність. Суд враховує щире каяття, наявність неповнолітніх дітей, участь в АТО / ООС тощо.

За спробу ухилитися від призову на строкову службу можна отримати три роки позбавлення волі. А ось ухилення від військового обліку або спеціальних зборів може «коштувати» або 50-70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або півроку арешту, або два роки виправних робіт. Спроба ж ухилитися від мобілізації тягне від двох до п’яти років позбавлення волі.

Поки найсуворішим вироком, винесеним по ст. 336 КК, залишається вирок Тячівського районного суду в грудні 2014 року. Військовозобов’язаний запасу (командир відділення силових агрегатів) за результатами медичного огляду був визнаний придатним до військової служби і отримав під розписку персональну повістку про явку до військкомату для відправки до військової частини. Однак без пояснення причин в певні дати і часу людина в військкомат не з’явилася. В результаті отримав 3 роки позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ