Аномальне тепло: метеорологи розповіли про зиму в Україні

Незважаючи на те, що вже майже середина грудня, в Україні досі не розпочалася метеорологічна зима.

Добова температура в грудні суттєво перевищує норму, пише Вголос.

Керівник відділу кліматології у столичній обсерваторії Олена Доніч наголосила, що зима розпочалася тільки на календарі.

Наразі про прихід справжньої метеорологічної зими говорити зарано.

Грудні бувають дуже теплі, бували ще тепліші, ніж зараз. В 2015 році, наприклад, взагалі тільки 29 грудня почалась справжня метеорологічна зима, коли середньодобова температура знизилась нижче нуля градусів і постійно трималась.

Також вона додала, що останнім часом метеорологічна зима не збігається з календарною. У 2018 році зима почалась 13 листопада, у 2015 році — в кінці грудня.

І зараз ми не знаємо, коли це станеться, може теж в середині грудня. Якщо порівнювати всі минулі зими і останні зими ХХІ століття, 2001 рік аналізувати, то всі зими — були вищі за кліматичну норму. І у Києві стали теплішими останнім часом. Бувають морозні дні, але, як правило, середні сезонні температури за зиму вищі норми. Ми пов’язуємо це з глобальним потеплінням, як і опади, які не можна спрогнозувати останнім часом. Чи сухо, чи заливало. У цьому році в нас недобір опадів за всі місяці. Це сухий рік, і суха осінь була. Суттєві перепади в опадах і стираються межі сезонів — це яскраві ознаки глобального потепління”, — додала Олена Доніч.





ІНШІ НОВИНИ