Україна видаватиме громадянство росіянам: деталі нової ідеї Зеленського

Спрощено отримати громадянство можуть особи, які проходили службу за контрактом, брали участь у захисті України і громадяни, яких переслідують у власній країні
Україна видаватиме громадянство росіянам: деталі нової ідеї Зеленського.

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд у Верховну Раду законопроект про спрощення отримання українського громадянства тими, хто проходив військову контрактну службу в ЗСУ або переслідується в Росії.

Документ, про який йде мова, називається проект закону «Про внесення змін у деякі закони України щодо питань громадянства». На думку Володимира Зеленського, він спрямований на удосконалення правового забезпечення регулювання питань українського громадянства.

Проект, зокрема, передбачає звільнення певних категорій осіб від обов’язку подавати зобов’язання припинити іноземне громадянство при набутті громадянства України за умови прийняття ними присяги громадянина України.

“Документ пропонує звільняти від обов’язку подавати зобов’язання припинити іноземне громадянство при набутті громадянства України осіб, які проходять (проходили) військову службу за контрактом у ЗСУ, допомагали у забезпеченні національної безпеки та оборони, за умови подання ними декларації про відмову від іноземного громадянства”, – йдеться в повідомленні.

Але і це ще не все. Так, документ передбачає звільнення від обов’язку подавати зобов’язання припинити іноземне громадянство осіб, які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта та зазнали у своїй країні переслідувань, за умови подання ними декларації про відмову від іноземного громадянства.

Проект закону пропонує:

  • розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням;
  • скоротити перелік незалежних від особи причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства;
  • переглянути підстави для втрати громадянства України;
  • уточнити підстави скасування рішення про оформлення набуття громадянства.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ