Епіфаній розповів про тиск Росії на церковні громади в питанні переходу церков в ПЦУ

Перехід парафій з УПЦ МП в Православну церкву України майже повністю зупинився. Митрополит Епіфаній вважає, що процес має хвилеподібний характер. Раніше він пояснив, хто має право розпоряджатися майном храмів УПЦ МП. Інтерв’ю з Епіфанієм опублікувала ТСН.ua.

За словами Епіфанія, в 2019 році до ПЦУ приєдналося близько 600 громад. Перша хвиля переходів сталася відразу після отримання Томосу, тоді приєдналося приблизно 400-500 парафій.

«Зараз у зв’язку з певними політичними моментами, зі зміною влади, цей процес призупинився. Але тимчасово призупинився. Згодом буде і друга хвиля переходів з боку МП в ПЦУ. У майбутньому 2020 році ми очікуємо визнання з боку декількох інших помісних церков», – говорить Епіфаній.

Він стверджує, що це пов’язано з юридичними аспектами, які супроводжують перехід. У ПЦУ повчили сотні позовів Російської Православної Церкви на скасування реєстрації по кожному приходу.

«У Вінниці ми бачимо перешкоди з боку Національної поліції, яка втручається безпосередньо в справи ПЦУ. Навіть відбувається суд над реєстратором, який справив перереєстрацію цих парафій», – підкреслив митрополит.

Також багато громад МП вичікують.

«Ці переходи повинні бути добровільними, мирними і спокійними. Тобто в основі повинна бути любов. Якщо цієї любові не буде, то ми не закладемо того хорошого фундаменту, на якому в майбутньому буде розвиватися ПЦУ», – зазначив Епіфаній.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ