Філарет відкликав свій підпис під постановою про ліквідацію Київського патріархату

Почесний патріарх Філарет відкликав свій підпис під документом Об’єднавчого собору 2018, на якому було проголошено створення Православної церкви України (ПЦУ) і ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату. У своїй заяві Філарет вжив слово “так званий” щодо Помісного собору і попросив вважати свій підпис “недійсним”.

Про це заявили в пресслужбі УПЦ КП.

“На цю постанову посилаються чиновники Міністерства культури України, які відмовляються здійснити державну реєстрацію постанови Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату від 20 червня 2019 року, якою була скасована постанова так званого Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року”, – сказано в повідомлені.

Крім того, Філарет вже повідомив Міністра культури, молоді і спорту України Володимира Бородянського про те, що він відкликав підпис із постанови про ліквідацію.

“Відкликання підпису, як допустиму юридичну дію, обумовлюю положеннями статей 9 та 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статей 22 та 35 Конституції України, – якими унеможливлюється погіршення правового становища громадян України, що реалізовують право на свободу совісті в Київському патріархаті”, – йдеться у заяві Філарета до Бородянського.

Таким чином, заявив Філарет, у подальшому його підпис під постановою помісного собору УПЦ Київського патріархату від 15 грудня 2018 року є “недійсним”.

Нагадаємо, Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. “Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності”, – наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об’єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП, однак Філарет вважає, що Київський патріархат досі існує і звинувачує керівництво ПЦУ в намаганнях, “відправити його на пенсію”.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія, відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ