Янукович почав будувати нове “Межигір’я” в Росії, віджимаючи землю у місцевих жителів, – ЗМІ

У той час, як в Україні Оболонський районний суд Києва заочно засудив колишнього Президента Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі, в Росії розгорівся новий скандал з екс-президентом України. У Сочі через суди Янукович віджав ділянку з озером в заповідній зоні у жителів Сочі, які скаржаться, що він обманним шляхом скуповує у них землі.

Оформляє на співмешканку

Офіційним покупцем землі виступає співмешканка Януковича Любов Полежай. Вона стала громадянкою Росії і поміняла прізвище на дівоче – Садикова. Спочатку Полежай відсудила у адміністрації Сочі 1 га в Хостинскому районі міста. А суду пояснила, що вибрала собі ділянку, за свій рахунок виготовила схему для кадастрової карти. Але Департамент архітектури, містобудування та благоустрою адміністрації міста чомусь відмовив.

І Центральний суд Сочі зобов’язав чиновників внести ці дані в кадастрову карту курортного міста. Зараз Любов знову звернулася за “захистом” в російський суд – цього разу адміністрація міста не захотіла узаконити 2,2 га землі для сільськогосподарського використання в селі Прогрес (Великий Сочі).

Чиновники пояснювали суду, що ділянка частково розташована в охоронній зоні. Адже там знаходиться розподільна міська електрична мережа, в якій заплановано ремонт і реконструкція.

“І за правилами землекористування і забудови муніципального утворення міста-курорту Сочі ділянка розташована в зоні забудови індивідуальними будинками садибного типу. Він не призначений для сільськогосподарського використання”, – запевняли суд чиновники.

Але суд зажадав задовольнити всі побажання президентського подружжя. А відмову чиновників визнав незаконною.

Вирощували чай і смажили шашлики

Селище Прогрес, на території якого сім’я колишнього президента захоплює ділянки, розташоване в мальовничому місці знаменитого курорту – на гірському схилі, в межиріччі Мацеста і Агура, недалеко від берега Чорного моря. Ріелтори пропонують тут ділянки під індивідуальну житлову забудову за ціною $ 22-74 тис. За 6-8 соток. Тобто вартість придбаної Януковичем землі грубо можна оцінити майже в три мільйони доларів.

Ми поспілкувалися з місцевими жителями в соцмережах, які просто в шоці від того, що відбувається. ” Там рівне місце, озеро, природа і особливо цінні землі. Там вирощували чай, фундук. Тепер заповідники віддають під забудову”, – розповідає місцевий житель Ігор. За його словами, раніше в цих місцях був фруктовий сад, який також вирубали для будівництва котеджів.

При цьому жителям прекрасно відомо, хто захоплює землю. ” 77 гектарів пішли під індивідуальне житлове будівництво, 7 га – під міське кладовище, та плюс Януковичу 3 га під підсобне господарство в самому центрі села (колишньої Абазінкі) з озером, на якому всі шашлики безкоштовно смажили. Бог з тим Януковичем, але коли похорони проходять, там не роз’їхатися – дорога-то вузька “, – скаржаться в соцмережах місцеві жителі.

Кілька років тому місцеві городяни розповідали журналістам, що перший особняк і земельну ділянку, які дуже нагадують мініатюрний Межигір’я, Янукович спорудив на вул. Єсауленко. Тоді у них з’явилися проблеми з водою, яку через будівництво стали часто відключати.

У минулому році навколо напівзруйнованої будівлі НДІ культурології (що поруч з особняком Януковича) виріс паркан і з’явилася охорона, потім пішов під знесення один з корпусів історичної будівлі. Місцеві жителі підозрюють, що на цю територію теж поклав око колишній український президент.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ