Українським школам готують нові правила: що зміниться для вчителів і учнів

У школах України мають намір обмежити кількість дітей в класі, директорів обиратимуть на конкурсі, а учні зможуть обирати частину предметів для навчання.

Такі зміни передбачені в ухваленому Верховною Радою законі “Про загальну середню освіту” .

Цим законом, зокрема, встановлено ліміти на кількість учнів у класах – від 5 до 24 для молодшої школи, і до 30 – для інших класів.

Учні матимуть право частково вибирати, які навчальні предмети вивчати, при цьому будуть формуватися міжкласні групи навіть з дітей різних років навчання.

Вперше в законі закріплюється домашня форма навчання. Для такого індивідуального навчання учень або його батьки повинні звернутися із заявою в школу. Індивідуальний навчальний план в кожному випадку повинен схвалити педрада і затвердити директор.

Якщо учень вивчає якісь предмети поза школою, для оцінки його знань будуть проводить річне оцінювання або державну підсумкову атестацію. Школяр, який навчається вдома, повинен два рази на рік проходити семестровий контроль.

Діти, які протягом тривалого часу перебувають на лікуванні, отримають право здобувати освіту в медустановах.

Вперше на законодавчому рівні буде встановлене право учнів “на справедливе, неупереджене, об’єктивне, незалежне, недискримінаційне оцінювання результатів навчання».

Учителям цей закон дозволяє розробляти власні системи оцінки та заохочення учнів. Але ці оцінки все одно повинні переводити в 12-бальну шкалу.

Закон передбачає три моделі вивчення української мови в школах. Ця стаття закону прописана після численних консультацій з представниками національних меншин і за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Згідно з вимогами закону, директор не зможе обіймати свою посаду більше двох термінів по шість років поспіль в одній школі. Вчителі та батьки можуть брати дорадчу роль при виборі директора, але сам конкурс, під час якого буде відеотрансляція, буде проводити незалежна комісія.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ