Мізерні зарплати: співробітники апаратів судів звернулися з відкритим листом до президента

Працівники апаратів судів, незважаючи на навантаження, продовжують отримувати низькі зарплати.

Днями вони підготували відкритий лист до Президента України, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради України, міністру юстиції та голові ДСА, текст якого друкує Судово-юридична газета.

Зокрема, з нього випливає, що працівники апарату суду отримують 4-5 тисяч гривень на місяць.

«Навіщо ж нам в нормативно-правових актах і вчинків поставлено такі високі вимоги щодо освіти, досвіду, несумісності і обмеження в отриманні додаткових доходів? Вже не кажучи про те, що на руки ми отримуємо суму окладу за вирахуванням податків і зборів.

Скільки і за що отримують співробітники апарату суду?

Так, посадовий оклад працівника апарату суду, згідно Постанови, яка вступила в силу з 1 січня 2019 року становить:

  • провідний спеціаліст, старший секретар суду, секретар судового засідання – 3800 грн;
  • фахівець, судовий розпорядник, секретар суду – 3524 грн;
  • головний спеціаліст – 4900 грн.

А зараз вже 2020 !!! І станом на 16 січня 2020 року проект постанови ще не прийнятий. Хоча в проекті Постанови посадові оклади виростуть в середньому на 300 грн: фахівець, судовий розпорядник, секретар суду – 4204 грн; провідний спеціаліст, старший секретар суду, секретар судового засідання – 4230 грн; головний спеціаліст – 5300 грн.

Ми вважаємо, що суддівська робота повинна бути оцінена належним чином, на рівні євростандартів, але такий космічний розрив між заробітною платою, наприклад судді місцевого суду з посадовим окладом 75 672 грн (і це без вислуги років) і державним службовцям підгрупи «В3» групи «в» 4204 грн – це не чесно і не справедливо, адже державні службовці – це «деталі» великого механізму судової системи, і без «гвинтика» і «гайок» система не зможе працювати в вигляді «суддя-помічник» повноцінно. Державні службовці, як і судді, і помічники, які мають вищу юридичну освіту, а більшість мають дві і більше вищих освіти», – наголошується в листі.

З повним текстом відкритого листа можна ознайомитись за посиланням.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ