Зарплати чиновників обмежать 12 прожитковими мінімумами та 10% премій — проект

На тлі обурення в суспільстві кількасоттисячними виплатами міністрам та їхнім заступникам група народних депутатів вирішила на законодавчому рівні обмежити посадові оклади та премії чиновників.

У проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування умов грошового забезпечення окремих категорій осіб)» (№2750) максимальний оклад у 12 прожиткових мінімумів, або 25,2 тис. грн., передбачено для Прем’єра та директора ДБР. Міністрам буде достатньо і 10,5 п.м. (понад 22 тис.). Прокурорам також пропонується з 1.07.2020 скоротити оклади на третину — з 15 до 10 п.м., а потім потроху підвищувати (до 12 п.м. з 1.01.2021).

Більш щедрі автори документа стосовно керівників і членів наглядових рад підприємств, у яких державна частка становить понад 50%. Для них обмеження встановлюється на рівні 100 п.м. (нині — понад 210 тис. грн.). Водночас для всіх визначений максимальний відсоток премій — 10% від посадового окладу.

Щоправда, органів судової влади проект не стосується взагалі.

Єдиний дисонанс, що викликає документ, — це склад його ініціаторів. Адже обмежити оклади чиновників пропонує фракція «Європейська солідарність», яка не так давно перебувала при владі й могла вирішити це питання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ