Гроші на вітер: академія наук неефективно витратила понад 800 млн грн

Національна академія наук України (НАНУ) впродовж майже чотирьох років неефективно витратила або втратила більше 809 мільйонів гривень.
Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби.

Аудитори досліджували діяльність академії впродовж 2016 — першої половини 2019 років. За цей період їй виділили майже 11 мільярдів гривень з державного бюджету.

Як зазнають аудитори, понад пів мільярда гривень, а саме 595 мільйонів, академія витратила на свої установи (інститути, школи, відділення тощо), які не працюють ефективно або чия діяльність дублює одне одного.

Зокрема, наприклад, на Інститут ботаніки виділили майже 50 мільйонів гривень. Водночас у структурі академії також працює Інститут еволюційної екології зі схожими завданнями, на які виділили ще понад 42 мільйони гривень. Аудитори також зазначили, що частину коштів останнього (близько дев’яти мільйонів гривень) витрачали не на наукову діяльність, а на утримання парку «Феофанія».

Загалом в структурі академії перебуває понад 400 установ. Як вказують аудитори, більшість із них є збитковими, а деякі — взагалі існують лише на папері. Так, підприємство «Джанкойсько-Сиваський дослідно-експериментальний завод» не здійснює ніякої діяльності, а всі його будівлі (які аудитори оцінили у чотири мільйони гривень) — напівзруйновані. Також експерти стверджують, що частину території заводу вже захопили інші особи.

Загалом втрати від неефективного керування установами академії аудитори оцінили у майже 41 мільйон гривень.

Ще майже 67 мільйонів гривень Національна академія наук витратила, зокрема, на власні структури, що взагалі не зареєстровані як наукові установи, і, відповідно, не можуть фінансуватися академією. До таких закладів, зокрема, відноситься Львівська національна наукова бібліотека імені Стефаника. На дослідження працівників академія виділила більше 30 мільйонів гривень.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ