Кліматолог попередила українців про аномальне літо

Українців влітку внаслідок зміни клімату очікує аномальна спека, а літо триватиме довше ніж зазвичай.

Про це в інтерв’ю виданню «Букви» розповіла кліматолог Світлана Краківська.

Додатково до цього, синоптики прогнозують велику кількість «тропічних» ночей, коли йтимуть сильні зливи. Отже дані погодні умови можуть відобразитися не найкращим чином на здоров’ї українців і на врожаї.

За словами кліматолога Світлани Краківської, нинішня зима без снігу охарактеризована може бути, як посуха, що загрожує ударом по урожаю.

Вона зазначає, що те, що немає снігу, не гарантує, що не буде морозів. Адже озимі можуть вимерзнуть. «У нас 8 місяців опадів випадає менше норми. По суті, це посуха. І не факт, що навесні за добу не випаде місячна норма опадів ».

Краківська підкреслює, що відбувається все це в зв’язку зі зміною клімату, що чинить негативний вплив на природу, людину, а також економіку країни.

До того ж влітку зросте число днів, в які температура зашкалить за позначку плюс 30 градусів за Цельсієм. Додатково до цього збільшиться і кількість «тропічних» ночей з температурою плюс 20 градусів. Кліматолог уточнила, що діяти буде накопичувальний ефект спеки на здоров’я і самопочуття людини.

Вона також зазначила, що стурбована викидами шкідливих виробництв. Краківська вважає, що ті, хто в 20 столітті виробляв найбільше викидів, вже модернізувалися досить для того, щоб на сьогоднішній день собі дозволити більш екологічне виробництво. Торкнеться це тих, хто не встиг розвинутися і володіє меншими фінансами.

За словами кліматолога, ті країни, які в долі світу беруть участь активно, досить розвинені, а ось ті, хто не має голосу внаслідок шкідливих викидів, постраждають найбільше. Відповідно їх зміни клімату зачеплять більше всіх. Говориться про острівні або ж африканські країни.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ