У МОН назвали дати, коли діти повернуться в школу і скільки вчитимуться

Епідемія коронавірусу в світі серйозно підірвала навчальний процес. Всі школярі і студенти вже кілька тижнів перебувають на домашньому навчанні. Більш того, карантин в Україні продовжили до 24 квітня і, можливо, зроблять це знову. Звідси гостро постає питання про повернення дітей на навчання.

Так, в Міністерстві освіти і науки вже вирішили, коли учні зможуть повернуться за шкільні парти. У четвер, 26 березня, стало відомо, що в Україні навчальний рік відновитися вже в травні або червні, а закінчиться навчання відповідно в липні. Про це у відеозверненні повідомила в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

З її слів, в МОН України готові підлаштуватися під будь-які сценарії, пов’язані з коронавірусом. Все буде залежати від ситуації з рівнем захворювання. Однак уже вирішено, що учні зможуть відновити навчання в травні або, в гіршому випадку, червні.

«Згідно з ЗУ «Про освіту», навчальний рік в Україні закінчується 1 липня. Якщо буде можливість продовжити навчання в школах в цьому навчальному році, то в травні або в червні повернемося за шкільні парти, знайдемо можливість опрацювати матеріал, який зараз подають дистанційно і підвести підсумки», – зазначила Мандзій.

Крім того, чиновниця повідомила про рішення відомства скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА – українською мовою) для учнів 4 і 9 класів через продовження карантинних обмежень в Україні.

«Якщо ми говоримо про закінчення навчального року. Вас безперечно цікавить проведення державної підсумкової атестації для учнів 4 і 9 класів. Повідомляю, що державна підсумкова атестація для учнів 4 і 9 класів буде скасована».

Що стосується ЗНО, то його проведуть у червні 2020 року. Якщо ж повернення учнів до школи стане неможливим, Міністерство освіти перенесе іспит на липень або навіть серпень, а також змістить в часі вступну кампанію.

«Якщо ми повернемося в червні, то вступна кампанія буде продовжена, і вона точно не буде проведена в липні», – додала Мандзій. Точна дата старту кампанії буде відома пізніше. Причому багато процесів підготовки до неї відомство постарається зробити дистанційними, щоб скоротити кількість контактів серед майбутніх студентів в аудиторіях.





ІНШІ НОВИНИ