Заступник генпрокурора Трепак пояснив, чому написав рапорт на звільнення

Заступник генпрокурора Віктор Трепак написав рапорт на звільнення з Офісу генпрокурора після того, як генеральний прокурор Ірина Венедіктова змінила функціональні обов’язки своїх заступників.

Про це він сказав у коментарі “Дзеркалу тижня”.

“Сьогодні подав заяву про відставку з посади заступника генерального прокурора. Таке рішення прийняв після того, як генпрокурор Ірина Венедіктова змінила функціональні обов’язки заступників. Зокрема, у мене забрано курування діяльністю двох департаментів, – які здійснюють процесуальне керівництво у “справах Майдану”, та у справах, які розслідуються слідчими СБУ”, – зазначив Трепак.

За його словами, такий перерозподіл повноважень є способом впливу на нього та втручання у здійснення його повноваженнь прокурора.

“Тобто можна стверджувати про порушення гарантій незалежності прокурора, що прямо заборонено законом. Справа в тому, що моя посада не є суто адміністративною – з нею пов’язаний цілий комплекс процесуальних повноважень, передбачених КПК України, що є невід’ємними від тих кримінальних проваджень, які я курував до сьогоднішнього ранку. А це, зокрема, “справи Майдану” та справа про вбивство Катерини Гандзюк. Перерозподіл повноважень між заступниками генерального прокурора унеможливлює подальше виконання мною вищевказаних процесуальних повноважень у таких справах, а отже означає моє фактичне усунення від них у повному обсязі”, – вказує Трепак.

Він наголосив, що його фактичне відсторонення від “справи Гандзюк” відбулося тоді, коли слідство у ній вийшло на фінішну пряму.

“Твердження генпрокурора І.Венедіктової про те, що при зміні моїх функціональних обов’язків за мною залишаються ті ключові справи, якими я займався, є просто словами. Адже виведення з моєї компетенції відповідних підрозділів позбавляє мене як заступника генпрокурора процесуальних та організаційних можливостей належно організовувати розслідування цих справ. Таке рішення на нинішньому етапі розслідування цих справ вважаю не виправданим і не виваженим, оскільки це не сприятиме ефективному розслідуванню”, – стверджує він.

При цьому Трепак запевняє, що не перебільшує своєї ролі і значення у розслідуванні цих “справ Майдану” і “справи Гандзюк”. За його словами, групи прокурорів у цих справах є компетентні.

Водночас він не виключає, що прокурорам, які наразі займаються розслідуванням цих справ, не дадуть працювати так, як потрібно.

Трепак вважає, що нове керівництво Офісу генпрокурора може зупинити реформу прокуратури.

“Передбачаю й інше: розпочата з такими складнощами реформа прокуратури, яка вперше за весь час незалежності України запровадила її кадрове очищення і кардинальну зміну принципів роботи, буде припинена. А це означатиме, що все повернеться до попередньої практики, до схем і “вирішення питань”. На превеликий жаль, є всі підстави говорити про втрачені можливості для утвердження в Україні нової за суттю прокуратури”, – зазначив він.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ