Верховний суд виступив проти зниження зарплат суддів на час карантину

Верховний суд виступив проти зниження зарплат суддів на час карантину. Глава ВС Валентина Данішевська заявила, що таке втручання свідчить про порушення принципу незалежності судової влади.

Про це вона сказала в інтерв’ю РБК-Україна.

Відзначимо, суддівське співтовариство раніше обурилося і виступило проти обмеження розміру суддівської винагороди до 47 тисяч гривень на час карантину. На питання про те, чому була така бурхлива реакція, Данішевська відповіла:

“Є Конституція України, є закони. У нас хіба дозволяється обмежити хоч комусь зарплату з сьогодні на завтра? Просто взяти і сказати: з завтрашнього дня зарплати вам не буде?

По-перше, це зміна істотних умов праці, якщо говорити в загальному. Це стосується не тільки суддів, а й усіх тих, хто страждає від цього. І про це, як мінімум, потрібно попереджати.

По-друге, це порушення принципу правової визначеності. Держава запрошувало відомих юристів брати участь в конкурсах, претендувати на посади, відзначало умови такої роботи, а потім через деякий час вирішив не просто змінити умови, а звести їх до майже середньої зарплати. Це те, що не можна робити по відношенню до всіх людей, не кажучи вже про суддів.

По-третє, ми бачимо абсолютну непропорційність такого втручання щодо суддів. І це очевидне наступ на незалежність судової системи. Ми провели дослідження і з’ясували, що в нашій країні близько 200 тисяч чиновників, але це зменшення заробітної плати торкнулося менше ніж 1% з них. І воно стосується 100% суддів. Це очевидна непропорційність.

Ми розуміємо скрутне становище країни в цей час, але таке непропорційне втручання свідчить про порушення принципу незалежності судової влади “, – сказала глава ВС.

Вона додала, що 29 травня відбудеться Пленум Верховного Суду з цього питання. Він вирішить, чи є підстави для звернення до Конституційного суду України.





ІНШІ НОВИНИ