Лише у трьох пунктах. Як можна перетнути кордон України з Польщею і коли його повноцінно відкриють

Незважаючи на рішення Кабінету Міністрів відкрити 66 пунктів пропуску на кордоні з Євросоюзом і Молдовою, повноцінний рух через кордон все ще не відновлено.

Фактично на кордоні України та Польщі працюють два автомобільних і один пішохідний пункти пропуску, якими можуть користуватися громадяни. Ще кілька пунктів пропуску відкриті лише для вантажних перевезень.

Пропускають на територію Польщі поки що лише окремі категорії українців, більшості з яких треба буде після цього 14 днів перебувати в карантині.

НВ розповідає, де, кому і на яких умовах можна перетнути кордон з Польщею і що відомо про терміни його повноцінного відкриття.

Які пункти пропуску на кордоні з Польщею працюють

На сайті митниці можна знайти оперативну карту роботи пунктів пропуску в Україні.

Більшість пунктів пропуску із зазначених на цій карті працюють лише на вантажні перевезення.

Окремі категорії громадян, яким дозволено в’їзд до Польщі, можуть перетнути кордон у трьох пунктах пропуску:

  • Краковець (Львівська область) – лише на автомобілі;
  • Ягодин (Волинська область) – лише на автомобілі;
  • Шегині (Львівська область) – лише пішки.

У кінці квітня ЗМІ писали, що українців, які поверталися на батьківщину не на автомобілі, перевозили через автомобільні пункти пропуску на приватних автобусах, беручи за проїзд на відстань у кілька сотень метрів до 50 злотих (320 грн – ред.). При цьому карантинних правил безпеки в таких автобусах зазвичай не дотримувалися.

Кому дозволено в’їзд до Польщі

Згідно з останніми оновленнями на сайті Прикордонної служби Польщі, у країну дозволено в’їзд для:

  • громадян Польщі;
  • іноземців, які є чоловіком/дружиною або дітьми громадян Польщі або перебувають під їхньою постійною опікою;
  • іноземців з картою поляка;
  • голів дипломатичних представництв, осіб з дипломатичним статусом та їхніх сімей;
  • іноземців, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території Польщі;
  • іноземців, які мають право працювати на території Польщі, у яких є дозвіл на роботу, довідка про внесення до реєстру сезонних робіт, довідка про доручення роботи іноземцеві на території Польщі;
  • водіїв, які здійснюють перевезення товарів або пасажирів;
  • учнів і студентів, які навчаються в Польщі;
  • громадян держав-членів ЄС, ЄЕП або Швейцарської Конфедерації, а також їхніх чоловіка/дружини та дітей, які проїжджають через країну транзитом протягом не більше ніж 12 годин;
  • командир прикордонного поста може дозволити перетин кордону в інших обґрунтованих випадках, отримавши згоду начальника прикордонної служби.

Чи треба проходити карантин після в’їзду до Польщі

Більшості категорій українців після перетину кордону з Польщею доведеться провести 14 днів у карантині. На даний момент від карантину звільнені:

  • водії, які здійснюють міжнародні перевезення і подорожують транзитом;
  • учні та студенти, які навчаються в Польщі.

Крім того, 21 травня міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановський повідомив, що сезонні працівники «з-за східного кордону» зможуть почати працювати з першого дня після перетину кордону – тобто вже під час 14-денного карантину. На іноземних працівників в інших сферах польської економіки цей дозвіл не поширюється.

Коли кордон з Польщею повноцінно відкриють

Коли саме набуде чинності рішення Кабінету міністрів про відкриття 66 пунктів пропуску в Україні, в тому числі на кордоні з Польщею, на даний момент невідомо.

19 травня заступниця прем’єр-міністра Польщі Ядвіга Емілевич заявила ЗМІ, що країна може відкрити кордони після 15 червня.

«Ми допускаємо, що, якщо кількість заражень зростатиме не швидше, ніж зараз, ми зможемо відкрити кордони після 15 червня. Я говорю про це з великою обережністю», – зазначила вона.





ІНШІ НОВИНИ