НАПКА почне перевіряти, чи відповідає життя чиновників їх деклараціям

Національне агентство по запобіганню корупції починає застосовувати моніторинг способу життя чиновників. Про це 6 липня повідомляє прес-служба НАПКА.

В агентстві зазначили, що допоможе виявити тих чиновників, які задекларували досить скромні доходи і одночасно користуються люксовими автомобілями, купують маєтки, отримують цінні подарунки від найближчих родичів тощо.

“Відтепер Україна – серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя. Тому випадки, коли чиновник, який заробляє 10 тис., їздить на “Мерседесі”, тепер будуть фіксувати не тільки журналістські розслідування. Їх встановлюватимуть і опрацьовуватимуть на рівні держави”, – зазначив голова НАПКА Олександр Новіков.

Під час моніторингу способу життя НАПКА, зокрема, планує перевіряти таку інформацію:

  • користування об’єктами, які не вказані в декларації;
  • відомості про отримані подарунки;
  • придбання об’єктів, вартість яких перевищує задекларовані активи.

Моніторинг здійснюватиметься на підставі журналістських розслідувань, інших повідомлень в ЗМІ, інформації від громадян, організацій та з інших відкритих джерел.

Якщо НАПКА встановить невідповідність між рівнем життя чиновника та задекларованим ним майном і доходами, це стане підставою для здійснення повної перевірки його декларації.





ІНШІ НОВИНИ