У Верховній Раді хочуть скасувати обмеження по зарплатах чиновників

Глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев пропонує скасувати карантинні обмеження зарплат чиновників. Раніше за ініціативою президента держслужбовцям, суддям та керівникам держпідприємств обмежили максимальні зарплати з преміями та надбавками, щоб вони отримували не більше 47 тисяч грн.

Про це пише Сергій Биков на своїй сторінці в Facebook.

За словами Голови фінансового комітету, держава повинна виконувати гарантії, що дала чиновникам. Я ж вважаю, що в першу чергу потрібно подумати про те, щоб у цілому люди отримували гідні зарплати. Тим більше, що 47 тисяч – більш ніж гідна зарплата навіть у Києві, на яку можна добре жити навіть орендуючи житло в історичному центрі Києва.

Ініціатива Гетманцева виглядає неадекватною, особливо, коли ми бачимо статистику середніх зарплат по країні. Так, за даними Державної служби статистики, в середньому українці заробляють 10 727 грн в місяць. Найбільше заробляють у Києві – 15 787 грн, а найменше в Тернопільській області – всього 8181 грн. При цьому, коли ми дивимося на київські зарплати по галузях, то бачимо, що чиновники входять в топ найбільш високооплачуваних.

І так, найвищі зарплати в київській гірничодобувній промисловості, там заробляють в середньому 40 362 грн. Хоч териконів на Троєщині ми і не бачимо, але багато підприємств сфери зареєстровані в столиці та їх менеджмент отримує зарплату саме в Києві. Навіть у цій сфері середня зарплата майже на 7 тисяч нижче, ніж ліміти на зарплати чиновників.

Айтішники в Києві теж отримують немало. Середня зарплата у сфері інформації та телекомунікації становить 24 304 грн. А трійку найбільш високооплачуваних сфер замикає саме державне управління. У середньому, київський чиновник отримує на 256 грн в місяць менше айтішника. Столичні чиновники заробляють в місяць 24 048 грн.

При цьому, в межах 10 тисяч грн в місяць отримують вчителі, медики та будівельники. Вважаю, спочатку потрібно зайнятися підвищенням зарплат саме найбідніших людей. А розповідати байки про дітей міністрів, які пухнуть з голоду, можуть тільки відверті брехуни та лицеміри.





ІНШІ НОВИНИ