“Без масок – лише під час уроків”: у МОН розповіли, яким має бути навчання з 1 вересня

У відомстві очікують найближчим часом від головного державного санітарного лікаря затверджені вимоги щодо безпечності у закладах освіти.

У Міністерстві освіти та науки пропонують, щоб діти тільки під час уроків знімали маски, і рекомендуватимуть змішану форму навчання.

Про це заступник міністра освіти та науки України Любомира Мандзій повідомила на брифінгу.

Вона зазначила, що у Міносвіти очікують найближчим часом від головного державного санітарного лікаря затверджені вимоги щодо дотримання безпеки у закладах освіти.

Мандзій повідомила, що завтра прем’єр-міністр проведе селекторну нараду з головами обласних державних адміністрацій та з керівниками департаментів освіти, на якій обговорюватимуть питання підготовки до нового навчального року.

«Найближчим часом буде оприлюднено постанову головного державного санітарного лікаря, де будуть передбачені вимоги для навчання в класах», – додала вона.

Заступник міністра уточнила, що документом передбачається термометрія (при вході в приміщення школи вимірювання температури як вчителям, так і учням).

За її словами, вчителі повинні бути в масках, учням в класах під час уроку можна бути без маски, але під час перерви треба «розуміти про небезпеку, яка нам загрожує».

Мандзій нагадала, що регіони України будуть поділені на чотири зони («зелена», «жовта», «помаранчева», «червона») за рівнем небезпеки поширення коронавірусу.

За її словами, у всіх зонах, окрім «червоної», передбачається навчання у класах.

При цьому вона повідомила, що міністерство рекомендуватиме, щоб за рішенням батьківської і педагогічної спільноти класи переходили на змішану форму навчання. «Але це має бути погоджене рішення: сьогодні в школу йдуть одні діти, а завтра – інші, тобто сьогодні одні працюють з використанням дистанційних технологій, а завтра – інші», – пояснила заступник міністра.

За її словами, така форма навчання дасть змогу зменшити кількість учнів в класі. «Будемо рекомендувати переводити освітній процес якомога більше на шкільне подвір’я і на вулицю», – сказала вона і наголосила, що це бути за сприятливих погодних умов.

«Уроки фізкультури мають бути за сприятливих погодних умов виключно на вулиці, тобто не проводити їх в спортзалах», – додала Мандзій.

Заступник міністра наголосила, що обов’язковою умовою є провітрювання класів.

Мандзій зауважила, що педагоги під час дистанційного навчання витрачають більше зусиль на роботу, тому має бути підвищена заробітна плата. «Ми маємо розуміння, що є необхідність переглядати заробітну плату педагогічних працівників», – сказала вона.

За її словами, підвищення може відбутися з 1 вересня, але лише після внесення змін до державного бюджету на 2020 рік, або вже з 1 січня 2021 року. «Це вже залежить від можливостей і наповнення державного бюджету», – наголосила вона.

«Робляться зусилля уряду щодо перегляду зарплати, але, в який термін буде ухвалено рішення про перегляд і встановлення нової тарифної сітки, мені зараз важко сказати», – додала Мандзій.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ