Перший дзвоник пролунає не для всіх: як в школах готуються зустрічати першокласників

Звичного Першого дзвоника в цьому році не буде. У Міністерстві освіти вже попросили школи відмовитися від масових заходів. Поки що це тільки лише рекомендація. Ніяких розпоряджень відомство не видавало.

“Ми рекомендуємо утриматися від масових заходів. Але формат зустрічей і проведення 1 вересня ви можете визначити в кожному закладі індивідуально. Це може бути святкування в межах класу, оскільки це все таки менше людей і це наша шкільна родина. Давайте не піддавати одне одного небезпеці і придумаємо креативний формат”, – порадила заступник міністра освіти Любомира Мандзій школам під час онлайн-толоки від EdCamp.

Замість лінійки – квести і фоточеленджі

Син Інни Антоненко з Миколаєва цьогоріч іде в перший клас. Скоріш за все, у нього не буде традиційного Першого дзвоника.

Звичайно, хотілося б, щоб у дитини було свято. Але, мабуть, 1 вересня проведуть без святкової лінійки. Наш класний вчитель сказав, що поки не знає, в якому форматі будуть зустрічати першокласників. Чекають якихось розпоряджень. Але сказали, що в будь-якому разі для першокласників щось зроблять”, – розповідає Інна Антоненко.

Не всі школи ще визначилися, чи будуть проводити перший дзвінок.

Готуємося як завжди до свята, а як буде – побачимо. Тому що якщо будемо чекати розпоряджень, то тоді нічого не встигнемо. Я готую свято, а кожен класний керівник – свій перший урок”, – зазначає Олена Горічева, педагог-організатор Білокузьменської школи в Донецькій області.

Вчителька з Пирятина Валентина Галян каже, що в її школі готують свято поки тільки для перших класів і для випускних. Але все ж у школі чекають офіційних вказівок.

У Чуднівському ліцеї (Житомирська обл.) розповіли, що хочуть зробити лінійку для перших і одинадцятих класів. Але через те, що таких учнів більше 120, в ліцеї думають, як організувати лінійку так, щоб дотримувалася дистанція в 1,5 метра. Остаточно рішення чекають від місцевого управління освіти.

А ось Тетерівській школі (Житомирська обл.) не дозволили проводити лінійку або інші заходи. Вчителька Олена Мигдаль каже, що замість цього планують організувати фотозону і готують для школярів фоточелендж. Школярі проведуть перше вересня в своїх класах, а для першокласників буде ігрова програма.

У Київській школі №5 День знань проводитимуть на вулиці. Це будуть різні заходи для перших класів і для середніх класів з науково-дослідним квестом.

Перше вересня у нас буде – ми будемо зустрічати першокласників. Свято готуємо на вулиці. Ми готуємо великий шкільний квест, який проводиться для середньої школи щороку. Це не спортивні змагання, а презентація вчителями майбутніх дослідних проєктів, над якими буде працювати клас. Все буде організовуватися так, щоб не порушувати карантин”, – розповідає Світлана Олексюк, директор Київської школи №5.

Перший дзвоник пролунає не скрізь

Школи самі вирішують, як проводити 1 вересня, каже заступник міністра освіти Любомира Мандзій. Кабмін дозволяє масові заходи, але з обмеженнями.

Ці обмеження залежать від того, в який карантинній зоні знаходиться регіон. Але незалежно від зони батькам заборонять заходити в школу. Це правило прописано в Тимчасових рекомендаціях організації протиепідемічних заходів у навчальних закладах на період карантину.

Так, навчальні заклади в “зелених” і “жовтих” областях можуть проводити лінійки, якщо зможуть дотримати відстань між учасниками в півтора метра. Якщо захід в приміщенні, то на людину має припадати 5 кв. м площі. У цих зонах знаходиться більшість областей України.

В “помаранчевих” регіонах школи можуть провести лінійку за участю не більше 100 людей, а на кожного буде 20 кв. м. За нинішнім зонуванням “помаранчеві” в Україні деякі райони Волинської, Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

В “червоних” регіонах школи закриваються і переходять на дистанційне навчання. На цей момент в Україні є одна “червона” зона – Кіцманський район Чернівецької області.

Раніше Міністерство освіти і науки дало свої рекомендації, як підготувати навчальні заклади для безпечної роботи в умовах пандемії. У відомстві розповіли про умови дистанціювання для учнів, а також у школярів можуть з’явитися окремі навчальні кабінети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ