Після тотальної вирубки Карпат Кабмін нарешті вирішив стати на їх захист

Кабінет міністрів України, в ході планового засідання 23 вересня 2020 року, прийняв ряд екологічних і природоохоронних постанов.

Одним з них уряд посилив адміністративну відповідальність за порушення норм пожежної безпеки. За пустощі з вогнем, в залежності від нанесеного пожежами збитку, винні в пожежах будуть платити підвищені в кілька разів штрафи. «Вилка» складе від 510 до 10 200 грн.

Ще однією постановою Кабмін затвердив план дій по захисту Карпатських лісів від самовільної вирубки. Подробиці нормативного документу в ході засідання озвучені не були.

Разом з тим, уряд реалізував перший крок до реалізації взятих Україною зобов’язань в рамках Угоди про євроінтеграцію зі створення національного ринку торгівлі квотами парникових газів. Відповідний законопроект передбачає створення міжвідомчої комісії з питань змін клімату та озонового шару, до складу якої увійдуть представники облдержадміністрацій. Програма розрахована на 7 років. Після засідання Кабміну проект закону переданий до Верховної Ради для ратифікації.

Ще одним законопроектом «Про попередження, скорочення та контроль промислових забруднень», який затвердив уряд, передбачено механізм продажу на аукціонах спеціальних дозволів на видобуток надр корисних копалин і так званих «інтегрованих» дозволів на промислові викиди в атмосферу, водойми і грунт. Таким чином, Кабмін поклав додаткове фінансове навантаження на великий бізнес. Втім, чиновники відзначили, що бізнесу буде дано час для плавної адаптації до нового законодавства і безболісного переходу на нові екологічні рейки.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ