В школу без телефону: нардеп Гончаренко від “ЄС” зареєстрував у Верховній Раді дивний законопроєкт

Українським учням хочуть заборонити телефони та інші гаджети, які мають доступ до інтернету. Хто хоче ввести такі санкції, та чим аргументований поданий законопроєкт, розбирався журналіст ASPI news.

Нардеп від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко подав законопроєкт №4226 “Про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо заборони використання мобільних телефонів та інших пристроїв, що мають підключення до інтернету”.

У пояснювальній записці проєкту автор пише, що використовувати мобільні пристрої дозволять лише в освітніх цілях, а також особам з особливими освітніми потребами.

“Очевидно, що мережа дає величезні переваги. Але якщо діти перебувають у соціальних мережах або комп’ютерних іграх досить довго, то їм не вистачає часу, щоб поговорити з батьками, зайнятися спортом, зробити домашнє завдання або пограти з друзями”, – зазначено в тексті проєкту.

Автори законопроєкту ставлять за мету допомогти дітям зосередитися на заняттях, навчитися спілкуватися один з одним і скоротити використання соціальних мереж. В тексті пояснювальної записки вказуються, що заборона на використання гаджетів з доступом до мережі інтернет дозволить скоротити випадки інтернет-боулінгу, а також остаточно вирішить питання з крадіжками дорогих апаратів.

Гончаренко та інші співавтори наводять приклад Франції, Греції, Таджикистану і деяких штатів у США, де діє така схожа заборона. Такі санкції повинні дозволити учням зосередитися на заняттях, навчитися спілкуватися один з одним і скоротити час на використання соціальних мереж, зазначено в проєкті закону.

Варто зазначити, що дійсно у Франції заборона на використання мобільних телефонів у школах під час занять діяла з 2010 року. Проте влада країни значно посилила цю вимогу та з 1 вересня минулого року учням початкової та середньої шкіл заборонили приносити до навчальних закладів будь-які гаджети, підключені до інтернету. У список потрапили не тільки смартфони, але і планшети з розумними годинниками.

Аналог французького закону про заборону гаджетів вимагають ввести в Німеччині. Відповідно до проведеного інститутом громадської думки Kantar Public опитування, за обмеження виступають 86% жителів країни. Наразі така заборона діє тільки в Баварії, де в школу заборонили проносити навіть ноутбуки, якщо тільки вони не потрібні для навчання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ