Не знав як: Голова КСУ пояснив, чому не вніс у декларацію земельну ділянку в Криму

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що не вніс в декларацію земельну ділянку в Криму, бо не знав, як це зробити у зв’язку з окупацією Росією півострова, а анексії він не визнає.

Про це Тупицький заявив під час брифінгу, який транслював телеканал ZIK.

“Чого я не вніс у реєстр? Я до цього часу не знаю, як це зробити”, – зазначив він.

За словами очільника КСУ, для того, аби внести земельну ділянку в декларацію, потрібні підтверджувальні документи, але “не було ніякого ні договору, ні дарування”.

Водночас Тупицький пояснив також і саму покупку ділянки в Криму.

“Я туди не в’їзний. Питанням займалися юристи, які вирішили таким чином врятувати мій будинок від знесення”, – сказав він.

Тупицький уточнив, що хотів приватизувати ділянку ще до анексії півострова. Однак після 2014 року російський кадастр накладався на український, і йому треба було врегулювати питання з оформленням землі.

Глава КСУ додав, що ситуація ускладнилася тому, що проти нього порушено кримінальну справу в РФ, в’їзд йому туди заборонений. В результаті він зіткнувся з ризиком того, що будинок в Криму просто знесуть, тому вирішувати питання довірив юристам, які найкращим способом узаконити ділянку визнали оформлення договору купівлі-продажу.

Раніше на брифінгу Тупицький заявив, що Конституційний суд України підтримує введення відповідальності за недостовірне декларування, однак антикорупційне законодавство повинно чітко визначати коло суб’єктів злочину.

Новини за темою: ДБР викликало на допит голову Конституційного суду
Нагадаємо, днями Конституційний суд України скасував право Національного агентства з питань запобігання корупції перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.

У НАЗК заявили, що закривають реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

Згодом у КСУ пояснили, що скасували електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску на них органами виконавчої влади. Суд не міг виділити у своєму рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів, тому скасував цю норму для всіх категорій чиновників.

Ввечері у четвер, 29 жовтня, президент Зеленський провів закрите засідання РНБО, після чого Кабінет міністрів України прийняв рішення зобов’язати НАЗК відновити доступ громадянам до реєстру е-декларацій чиновників.





ІНШІ НОВИНИ