Дозвіл на в’їзд українців до ЄС стане платним

Євросоюз вводить анкету і плату за в’їзд.

Міністерство закордонних справ (МЗС) разом з Європейським Союзом проведе роз’яснювальну компанію для українців напередодні введення обов’язкового отримання платного дозволу на в’їзд в ЄС без візи в 2022 році.

“МЗС опрацьовує питання проведення з ЄС спільної роз’яснювальної кампанії для громадян України щодо функціонування Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS) напередодні її запуску”, – сказано в ньому.

Раніше запуск системи був перенесений з технічних причин з січня 2021 на 2022 рік.

“На даний момент інформація про конкретну дату, з якої потрібно буде подавати онлайн-заявку для отримання попереднього дозволу на поїздку до держав-членів ЄС, европейськими партнерами не оприлюднювалася”, – зазначив МЗС.

Хоча точна дата запуску системи у 2022 році поки не відома, правила її функціонування оголошені.

“За кожне звернення заявник повинен буде заплатити комісію в розмірі 7 євро (для осіб молодше 18 і старше 70 років – безкоштовно); авторизація на поїздку буде дійсна протягом 3 років з дати видачі та може використовуватися для багаторазових перетинів кордону з державами-членами ЄС протягом 90 днів; подавати онлайн-заявку рекомендується за 96 годин до перетину кордону”, – нагадує міністерство.

При цьому зовнішньополітичне відомство підкреслює, що ETIAS не є аналогом візової системи і в разі відмови у в’їзді через систему можна буде подати апеляцію на її рішення.

Раніше представництво при ЄС звертало увагу, що система ETIAS буде введена не тільки для України, але для всіх країн, чиї громадяни користуються безвізовим режимом.

Передбачається, що попередня авторизація дозволить превентивно ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну загрозу або загрозу безпеці, і підвищить захищеність кордонів Євросоюзу.

Як повідомлялося, посол України розповів, коли ЄС відкриє кордони для України в зв’язку з розробкою вакцини від коронавірусу.

На даний момент для для українців відкриті 59 країн.





ІНШІ НОВИНИ