«Радянська традиція». Нардепи від Слуги народу хочуть скасувати перенесення робочих днів

Група народних депутатів від Слуги народу зареєструвала законопроєкт про заборону перенесення робочих днів через свята.

Як повідомляється на сайті парламенту, законопроєкт № 4597 передали на розгляд профільного комітету 18 січня.

Кабінет міністрів щороку видає розпорядження про перенесення робочих днів, які слідують за святковими або неробочими днями, визначеними ст. 73 Кодексу законів про працю України.

У пояснювальній записці до документа сказано, що надмірне перенесення робочих днів знижує продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами і «формує негативну репутацію» бізнес-потенціалу України у світі. За словами ініціаторів законопроєкту, перенесення вихідних — «типова радянська традиція», і в таких країнах, як Польща, Чехія, Литва, Франція, Німеччина, Данія, Нідерланди і США, її немає.

«… Перенесення робочих днів призводить до шестиденного робочого тижня, іноді – двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника. Водночас перенесення робочих днів іноді призводить до чотирьох неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня», — сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до ст. 67 Кодексу законів про працю України та заборонити «перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених Кодексом».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ