«1+1» забанив україномовний youtube-канал «Geek Journal» за критику серіалів

У телеканалі «1+1» заявили, що готові до діалогу з авторами каналу Geek Journal щодо використання авторського контенту на YouTube.

Сервіс відеохостингу YouTube вирішив з 28 січня заблокувати Geek Journal – канал україномовних кінооглядів блогера Тайлера Андерсона.

Як пояснює сам блогер, причиною такого рішення стали три скарги на ролики каналу, які подав канал «1+1». У скаргах представники каналу заявили, що Geek Journal порушує авторське право їхніх продуктів. Тайлер стверджує: його згадки контенту ТСН підпадають під визначення «fair use».

Про це блогер з псевдонімом Тайлер Андерсон розповів на сторінці свого проєкту Geek Journal у Facebook та у відеозверненні.

Він пояснив, що канал буде повністю заблоковано через тиждень з моменту страйку від «1+1». Жодне з відео, яке вийшло на каналі, не можна буде переглянути.

Останнє відео на його каналі, оприлюднене 20 січня, мало назву «Як втратити все за 30 років? Коли 1+1 став г+г? СВ Шоу, Імперія кіно, Шоу довгоносиків, ТСН». Наразі відео недоступне у YouTube.

З моменту повідомлення Андерсоном про блокування його каналу в українському сегменті Twitter хеш-тег #saveGeekJournal піднявся на перше місце. Всього під цим хештегом опублікували понад 6 тисяч твітів.

У телеканалі «1+1» в коментарі MediaSapiens наголосили, що принцип fair use, на який посилається Тайлер Андерсон каналу, не можна застосувати до каналів з монетизацією та, зокрема, до заблокованих відео, оскільки вони містять рекламну інтеграцію.

«У відповідь на заяву автора YouTube-каналу Geek Journal щодо упередженості Групи 1+1 media у блокуванні інтернет-контенту, інформуємо, що 1+1 media виступає за захист авторського права та боротьбу з незаконним використанням контенту медіахолдингу на усіх майданчиках. Регулярно, за допомогою власної розробки – технологічного сервісу захисту авторських прав SUDUM, – група оперативно виявляє та блокує піратський контент в інтернеті, у тому числі на відеохостингу YouTube. Лише за два останні роки програмою SUDUM було виявлено та заблоковано понад 270 тисяч відео, а із Google видалено більше 110 тисяч посилань на піратський контент, що порушує авторські права», – заявили у телеканалі.

У каналі відмітили, що використання контенту 1+1 media, як і інших медіагруп, оглядачами чи блогерами в інтернеті, дозволено лише за попередніх домовленостей з правовласниками. Будь-яке копіювання, трансляція чи поширення контенту без такого дозволу є незаконним і розцінюється як піратство.

«1+1 media має позитивний досвід співпраці з популярними блогерами та авторами інших YouTube-каналів, коли встановлювалися офіційні домовленості і був отриманий дозвіл на використання відеоконтенту компанії, без подальшого узгодження матеріалів з боку холдингу. У випадку з Geek Journal, компанія не отримувала жодних повідомлень чи запитів щодо використання власного контенту. У тому числі після першої скарги, яка була надіслана восени минулого року. У свою чергу, Група 1+1 media відкрита до діалогу з авторами каналу Geek Journal та запрошує команду на зустріч з метою ознайомлення з правилами щодо використання авторського контенту на YouTube та обговорення ситуації, що склалася», – наголошують у телеканалі.

Тим часом, Тайлер Андерсон створив новий канал на YouTube, на який уже підписалося понад 12 тисяч користувачів.

Нагадаємо, канал про кіно та серіали Geek Journal створили п’ять років тому у Запоріжжі. Його автор і ведучий Тайлер Андерсон став відомим завдяки фразі-візитівці «Привіт мої улюблені людини!». Він першим розповідав про новинки кіно в YouTube українською.

Андерсон став популярний зокрема і за критику творіння «1+1» – серіалу «Школа». Його він критикував за банальний сюжет, відверто погану акторську гру та засилля реклами.





ІНШІ НОВИНИ