Фахівці розрахували безпечну і корисну дозу бананів

Про користь бананів для здоров’я сперечатися ніхто не буде — це прекрасне джерело енергії, вітамінів і мікроелементів. Існує навіть спеціальна бананова дієта, яку прописують з метою поповнення запасів калію і вітаміну B6, чим особливо багатий тропічний плід. Все це, звичайно ж, вірно тільки для помірного вживання бананів, а що буде, якщо з’їдати по кілограму таких плодів в день?

Американський терапевт Пітер Гелфанд провів дослідження, яке показало шкоду бананів для нирок через підвищений вміст калію в продукті. Фахівець зазначив, що безпечною дозою калію буде аналог 1-2 бананів в день, а якщо з’їдати більше, то це може серйозно погіршити ефект від використання бета-блокаторів для лікування різних недуг. За наявності навіть невеликих розладів в роботі нирок, доза калію від кілограма бананів буде дуже високою (в одному плоді близько 450 мг калію), причому вивід такої кількості буде утруднений, що дуже погано позначається на здоров’ї.

З огляду на калорійність банану (100 кілокалорій на 100 грамів), вживання кілограма цього продукту щодня призведе до збільшення ваги, оскільки така кількість калорій становить більше половини добової норми людини. До речі, 1-2 банана здатні компенсувати енергію для досить важкого фізичного тренування, але цілий кілограм буде зайвим. Плюс до цього продукт дуже довго перетравлюється і велика кількість з’їдених бананів може викликати здуття живота і неприємні відчуття в шлунку і кишечнику.

Банани не рекомендується вживати людям з проблемами кровоносних судин, наприклад, тромбофлебітом або варикозом. До речі, кілограм бананів в день протягом місяця може викликати розвиток таких недуг навіть при їх відсутності. Триптофан (різновид амінокислот), що міститься в бананах, серйозно стимулює вироблення серотоніну — гормону радості. Незважаючи на те, що цей гормон викликає хороші відчуття, можливе виникнення сонливості і навіть загальмованості, особливо якщо переїдати бананів саме по кілограму в день.

Також підвищений вміст амінокислот в плодах стимулює кровообіг, зокрема, приплив крові до головного мозку. В принципі, це корисно, але лише у помірних кількостях — багато бананів можуть викликати серйозні головні болі саме через передозування амінокислотами. Фахівці відзначають безпечну і корисну дозу бананів на рівні одного або двох плодів в день. Іноді можна побавити себе і великою кількістю, але в систему це входити не повинно.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ