Президент Євроради розповів про свої враження від Донбасу і Майдану

Євросоюз буде продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах.

Про це Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив у Києві під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мішель повідомив, що під час відвідання зони конфлікту на сході України, а також Меморіального комплексу на Майдані Незалежності він краще усвідомив мотивацію українців до євроатлантичної інтеграції, яка стала вільним вибором усього народу.

«Хочу скористатися нагодою, щоб висловити власні емоції з приводу загибелі людей, які боролися за гідність українців й самої України. На меморіалі, який я відвідав, відчув міцний зв’язок між Європейським Союзом і Україною, який оснований на спільних цінностях свободи й демократії», – зауважив президент Європейської ради.

Він поділився також враженнями від поїздки у зону конфлікту на Донбасі, яка відбулася 2 березня в рамках візиту.

«Вчора ми відвідали Донбас, і я побачив на власні очі руйнівні наслідки семирічної агресії і конфлікту з Росією, як це вплинуло на життя людей. Це дуже трагічна ситуація, що люди продовжують помирати в цій війні на Європейському континенті в 2021 році… ЄС буде продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Повне виконання Мінських угод є дуже серйозним інструментом для того, що досягти миру», – підкреслив Мішель.

Він ще раз нагадав позицію ЄС про те, що Росія є не посередником, а стороною конфлікту на Донбасі, і Євросоюз буде продовжувати дипломатичні зусилля, щоб відновити суверенітет України. Зокрема, ЄС буде продовжувати закликати Росію використати свій вплив на збройні формування, який вона підтримує.

«Будь-яка країна повинна сама обирати курс власного розвитку. Україна вільно обрала свій євроатлантичний курс. Україна в рамках Угоди про асоціацію погодилася запроваджувати реформи, і тисячі українських компаній отримують зараз можливість експортувати в ЄС. Ми будемо продовжувати таку співпрацю, разом просувати розвиток цифрової економіки та Зеленого порядку денного», – сказав президент Євроради.

Мішель нагадав, що Євросоюз активно підтримує Україну на шляху реформ, і вже інвестував у її розвиток більше як 16 млрд євро з 2014 року, завдяки чому Україна змогла досягти потужного прогресу.

Президент Європейської ради окремо наголосив на необхідності для України продовжувати рішучу боротьбу з корупцією та на готовності ЄС надати допомогу у цих зусиллях. Така боротьба має повернути довіру українців до судової системи та виправдати очікування людей, які боролися за демократичні зміни на Майдані.

Він підкреслив, що Євросоюз продовжуватиме щільно та ефективно співпрацювати з Україною, в тому числі у питаннях, що пов’язані з деокупацією Криму.





ІНШІ НОВИНИ