Журналісти з’ясували, як збагатів Медведчук під час окупації Криму

Родини Віктора Медведчука та Тараса Козака у перші дні окупації Криму за безцінь отримали під контроль частину великого нафтового бізнесу у РФ, який приносить їм щороку десятки мільйонів доларів.

Згідно розслідування програми «Схеми» та міжнародного проекту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) «Російські гроші, українська політика», 27 лютого 2014 року, у день захоплення парламенту Криму, родини Медведчука і Козака стали співвласниками «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за $40 тис.

Також вони отримали під контроль 60% фірми «НЗНП Трейд», яка мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища у Росії за $1 тис. Запаси цього великого родовища оцінюються у майже 137 мільйонів тонн нафти.

«Вже на п’ятий день після завершення Революції Гідності Віктор Медведчук отримав потужне джерело фінансування своєї політичної діяльності, таку собі «російську годівницю», яка щороку забезпечувала його мільйонами доларів. Причому, обійшлася вона Медведчуку і його соратникам у символічну суму… Завод, який дає мільйонні дивіденди, в який Кислов інвестував мільйони доларів, було продано компаніям Лавренюк та Марченко за суму близько 40 тисяч доларів, це майже задарма», – йдеться в розслідуванні.

За оцінками журналістів-розслідувачів, «Новошахтинський нафтопереробний завод» забезпечив дивіденди у розмірі понад $100 млн.

Нагадаємо, 19 лютого Рада нацбезпеки і оборони на засіданні затвердила нові санкції щодо восьми осіб – громадян Росії та України. Серед них виявилися нардеп від ОТЗЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко.

Потім Вищий суд за клопотанням детективів НАБУ і прокурорів САП наклав арешт на частину «труби Медведчука». Постановою слідчого судді ВАКС від 23 лютого 2021 заборонено розпорядження, відчуження та користування об’єктами і лінійними ділянками, які безпосередньо задіяні в забезпеченні виробничої діяльності ділянки магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

На початку березня Служба безпеки України провела допит народного депутата і лідера ОТЗЖ Віктора Медведчука.





ІНШІ НОВИНИ