Фахівці вивчили вплив харчових звичок на психічне здоров’я людей

Неправильне харчування може призвести до поганого психічного здоров’я. Зокрема, вживання оброблених продуктів або дотримання дієт, багатих на них, таких як західна дієта, може піддати вас ризику розвитку тривоги, депресії та інших проблем з психічним здоров’ям. Саме це виявила група дослідників з Англії, вивчивши дослідження з дієти, харчування та психічного здоров’я.

Навпаки, вживання чистих, поживних продуктів або дотримання дієт з цілісних продуктів, таких як середземноморська дієта, допомагає зберегти ваш мозок здоровим і може знизити ризик розвитку психічних розладів.

У попередньому дослідженні британські вчені вивчали, як харчування впливає на психічне здоров’я. Зокрема, вони вивчали вплив дієти на гіпокамп — область мозку, де розвиваються нові клітини. Цей процес, відомий як нейрогенез, який пов’язаний з вашим настроєм і когнітивними здібностями.

Дієти, багаті на жири і цукор, стресові переживання і надмірне вживання алкоголю — усе це чинить негативний вплив на нейрогенез. З іншого боку, вживання насичених поживними речовинами продуктів і здорове харчування сприяють нейрогенезу у гіпокампі.

Згідно з останніми дослідженнями, деякі дієти краще впливають на психічне здоров’я, ніж інші. До них належать:

Середземноморська дієта

Вона складається з фруктів, овочів, горіхів, цільного зерна, оливкової олії, бобових і риби. Вона також може включати невелику кількість молочних продуктів, таких як молоко і сир. Дослідження показують, що середземноморська дієта ефективна у боротьбі з депресією. Цей ефект, ймовірно, пов’язаний з великою кількістю продуктів, що стимулюють роботу мозку, таких як фрукти, овочі та горіхи. Ці продукти містять антиоксиданти, які захищають клітини мозку від запалення. Це також може знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Дослідження 2015 року показало, що люди, які скоротили споживання калорій на 25 % протягом шести місяців, мали менше депресивних симптомів, ніж ті, хто цього не робив.

Переривчасте голодування

Це не стільки правильна дієта, скільки режим харчування. Зазвичай він включає у себе голодування понад половину дня, а потім прийом їжі протягом решти годин. Є деякі докази того, що переривчасте голодування допомагає поліпшити настрій і психічне благополуччя. Воно також може підвищити пильність і сприяти спокою. Як і у випадку з обмеженням калорій, переривчасте голодування може призвести до розладів харчової поведінки, якщо не буде зроблене правильно. Проконсультуйтеся з холістичним дієтологом, перш ніж намагатися дотримуватися переривчастого голодування.

Стан вашого психічного здоров’я нерозривно пов’язаний з продуктами, які ви їсте. Якщо ви регулярно їсте оброблені продукти, червоне м’ясо тощо, ви можете очікувати на розвиток таких проблем, як тривога і депресія.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ