В Україні чоловікам дозволили брати декретну відпустку – подробиці

Українські чоловіки зможуть брати декретну відпустку. Відповідний законопроект було схвалено в другому читанні у Верховній Раді.

Таку відпустку зможе отримати як батько дитини, який перебуває в офіційному шлюбі з мамою новонародженого, так і неодружений чоловік, якщо він живе разом з сім’єю та являється біологічним батьком. Декретна відпустка може тривати максимум три роки.

У Раді вважають, що даний документ допоможе усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку по догляду за дитиною, і створити передумови для посилення ролі батька в процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Окрім того, якщо у дитини є лише мати або батько, право на декрет надаватиметься й іншим родичам дитини — бабусі, дідусю.

Також чоловік зможе взяти невелику відпустку на 14 днів при народженні дитини. Оплачуватиметься мінідекрет коштом роботодавця.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав закон стосовно забезпечення дітей загиблих захисників України безплатним харчуванням в освітніх закладах. Документ повинен підвищити рівень соціального захисту дітей, батьки яких загинули, пропали безвісти або померли, захищаючи суверенітет, незалежність і територіальну цілісність країни. Згідно з цим законом, органи влади, місцевого самоврядування повинні гарантовано забезпечити таких дітей безплатним харчуванням. Це норма обов’язкова до виконання для дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних і передвищих навчальних закладів.





ІНШІ НОВИНИ