Колишній російський тюремник, якого звинувачують у створенні системи тортур, перебрався до Києва, – ЗМІ

Колишній начальник нижегородської виправної колонії №14 на Росії Василь Волошин, якого підозрюють у створенні системи тортур у російській в’язниці, проживає в Україні

Про це йдеться в розслідуванні видання “Заборона”

49-річний Василь Волошин – уродженець села Кугаївці Чемеровецького району Хмельницької області. Повідомляється, що Волошин побудував систему, при якій співробітники “не бруднять рук”: жорсткий порядок підтримували в’язні, наближені до керівництва. Їх називали “активістами” або “синками Волошина” – а вони його, як говорили інші ув’язнені, “паханом”.

2011-2015 роках, поки Волошин керував колонією, російські правозахисники отримали 339 скарг на катування та порушення прав ув’язнених в колонії №14. За фактом смерті двох ув’язнених від побоїв восени 2015 року порушили кримінальні справи. Потім ще – за шахрайство та згвалтування.

Волошина відсторонили від посади, а після на нього завели кримінальну справу – але не за фактом тортур, а за незначні економічні злочини. Тюремника звинуватили в “присвоєння чужого майна з використанням службового становища”.

Одразу ж після пред’явлення звинувачень Волошин утік на Північний Кіпр, , оскільки статус території дозволяв йому уникнути екстрадиції на Росію.

Як зазначається у матеріалах Бориспільського міськрайонного суду Київської області, громадянина Росії затримали в березні 2020 року, коли він прилетів до Києва зі Стамбула. Тоді ж Волошина відправили під домашній арешт, але термін його дії закінчився в серпні 2020 року.

Видання повідомляє, що нині Волошин спокійно пересувається Україною.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ