У скільки обійдеться бюджету виселення екс-чиновників c держдач, підрахували журналісти

Екс-чиновники, що потрапили в список РНБО на виселення, претендують на грошові компенсації. Переселення колишніх топ-чиновників з державних дач у «Конча-Заспі» і «Пущі-Водиці» може коштувати державному бюджету десятки мільйонів гривень. Адже особи, що потрапили в список, претендують на грошові компенсації.

Журналістам Bihus.Info вдалося потрапити на закриті території, щоб провести власний аудит і показати, хто і як облаштувався на відомчій землі.

Раніше чиновниками укладалися так звані інвестиційні договори, за якими їм дозволяли вкладатися в перебудову існуючих будинків або ж зведення нових і вписувати загальну вартість в рахунок оренди.

Так, найбільшу компенсацію може отримати Раїса Богатирьова – керівниця МОЗ часів президентства Віктора Януковича. Будинок Богатирьової за документами від «Конча-Заспи» має площу в 641 квадратний метр і відноситься до першого, найвищого, класу комфортності. Відповідно, орендна плата за квадратний метр у екс-чиновниці теж найвища. За прайсом «Конча-Заспи» в 2020-му році все це повинно коштувати майже 200 тисяч гривень на місяць – без оплати комунальних послуг.

Однак, за інвестиційним договором Богатирьова вклала в реконструкцію маєтку понад 18 мільйонів гривень, і ці кошти повинні були бути враховані в рахунок майбутньої оренди. Станом на 2021 рік колишня керівниця МОЗ «витратила» лише 7 мільйонів, тому при виселенні може претендувати на повернення 11 мільйонів гривень різниці.

Інвестиційні договори укладали майже всі жителі “Конча-Заспи”, адже в первісному вигляді будиночки були не такими й були перебудовані новими мешканцями.

Крім «Конча-Заспи», під Києвом є ще одна ділянка з держдачами – «Пуща-Водиця». Там також десятки років проживають колишні чиновники, які перебудовують і підлаштовують під себе відомчі маєтки. Правда зараз жоден з жителів «Пущі-Водиці» поки не потрапив до переліку на виселення. Журналісти припускають, що юридично здійснити цей процес там значно складніше, адже частина будинків уже виведена з державної власності і була приватизована.

Нагадаємо, 14 травня президент Зеленський доручив провести аудит земель і резиденцій Конча-Заспи і Пущі-Водиці, в тому числі майже 400 га заповідної землі і більше 100 державних будівель і дач.

«В кінці 2014 року, за часів колишнього президента і згідно з постановою уряду, був скасований перелік категорій осіб, що мають право на пільгове проживання. Що, на перший погляд, виглядає непогано, а насправді – легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях за дуже символічну плату ряду незрозумілих осіб. Це колишні судді, прокурори, міліціонери, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландик, Васюник, міністри часів Януковича – Табачник і Богатирьова, віце-прем’єр часів Порошенко Зубко і навіть директор департаменту корпорації «Богдан» Олександр Ільїн», – сказав президент.

За його словами, ряд людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування витрат на ремонт в розмірі 50% і за символічну плату могли там проживати.

«Сьогодні мною поставлено завдання провести повний аудит земель і резиденцій Конча-Заспи і Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають, за яких умов вони отримали це право. Тобто всю необхідну інформацію, після якої нами буде розпочато велике переселення цих народів», – додав глава держави.

4 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов оприлюднив перші 20 прізвищ людей, яких виселяють з маєтків в Конча-Заспі і Пущі-Водиці.





ІНШІ НОВИНИ