Як вступити на бюджет: українцям пояснили, чому важливо подавати п’ять заяв

Цього року, як і минулого, вступники на держбюджет зможуть подати максимум п’ять заяв. Тим часом вступники на контрактну форму навчання – 30. Про це повідомляє Міністерство освіти у своїх роз’яснювальних відео на YouTube.

Розподіл бюджетних місць відбувається за допомогою алгоритму. Його важливою складовою частиною є пріоритетність, тобто черговість розгляду заяв на вступ. Чому важливо використовувати право на подання всіх п’яти заяв у заклади освіти – розповість Realist.online.

Під час роботи алгоритму може виявитись, що ваш конкурсний бал – недостатній для навчання на обраній спеціальності, і єдиний варіант – навчатись на контракті. Тому мають бути ще 4 запасні варіанти.

Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу публікується на офіційних сайтах закладів вищої освіти.

“Під час подання заяв вступникам необхідно розташувати їх у порядку власної зацікавленості, де на першому місці має стояти заклад освіти, у якому є бажання навчатись найбільше. А потім у порядку зменшення. Після подання першої заяви змінити пріоритетність неможливо, – розповідає фахівець Володимир Гуржи. – Так само пам’ятайте: заява може бути рекомендована на бюджет лише один раз. І якщо ви відмовитесь від запропонованого вам бюджетного місця, зможете навчатись лише на контракті”.

Новацією цього року є те, що вступники, які отримали рекомендацію на бюджет, але бажають, щоб їхні інші заяви брали участь у конкурсі на контракт, обов’язково повинні повідомити про це Приймальну комісію під час виконання вимог до зарахування та написати відповідну заяву. У іншому випадку такі заяви будуть виключені з конкурсу.

Переглянути своє місце у конкурсі на певну спеціальність можна у рейтинговому списку після його оприлюднення Приймальною комісією або на сайті інформаційної системи.

2021 року списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднюють: для тих, хто проходив співбесіди та за квотою 2 – не пізніше 20 липня; для інших – не пізніше 28 липня. Переведення на вакантні місця держбюджету триватимуть до 19 серпня.





ІНШІ НОВИНИ