В УГКЦ заявили, що хочуть перейти на новий календар разом з православними братами

Предстоятель УГКЦ Архієпископ Святослав (Шевчук) розповів, що вони будуть міняти церковний календар тільки разом з православними Церквами.

Про це повідомляє сайт УГКЦ.

Він зазначив, що за межами України УГКЦ у багатьох єпархіях і парафіях вже давно живуть по Новому стилю. Більше того, Архієпископ розповів, що коли був єпископом в Аргентині, то відкрив для себе, що там, в УГКЦ ніколи не було Юліанського календаря (старого стилю). Наші поселенці, як тільки туди приїхали, відразу перейшли на Григоріанський стиль. Так само в Італії, Португалії, Іспанії, де є цілі родини, які вкоренилися там, переходять на Григоріанський календар.

«Але інша ситуація в Україні, – зазначає Глава УГКЦ. – Тут питання реформи календаря – це питання, яке роз’єднує, а не об’єднує. І це говорять представники і православних, і нашої Церкви. Тому я ще не бачу, щоб ми в найближчій перспективі в Україні зробили масштабну календарну реформу».

Він вважає, що календарна реформа – це завжди випробування на міцність.

«Навіть ті православні Церкви (Болгарська, Грецька), які її зробили, переживали церковні розколи. Адже завжди є групи, які це не підтримують. Сьогодні в нашому суспільстві існує чимало розколів, чимало роз’ємів, тому ми намагаємося не робити штучних кроків, які б могли ще більше розділити наш народ», – зазначив Архієпископ Святослав.

Нагадаємо, Україна використовує новий стиль з початку 20 століття. Церква не перейшла на новий стиль, і користується старим календарем, який відстає на 13 днів. Більшість Помісних Автокефальних Православних Церков використовують новий стиль для визначення річного графіка богослужінь.





ІНШІ НОВИНИ