В Україні можна оновити паспорт по-новому: які правила діють під час карантину

український паспорт

Українцям потрібно оновлювати паспорт у разі зміни прізвища або ж по досягненню певного віку. Якщо не зробити це вчасно, то можна отримати штраф, але на час дії карантину його скасували. Однак наявність нечинного документа неабияк ускладнює життя.

OBOZREVATEL розібрався, що робити тим, хто не встиг оновити паспорт-книжечку протягом місяця та що стає недоступним людині з нечинним посвідчення особи.

Є ціла низка інформації, яку потрібно постійно оновлювати у паспорті, – зміна прізвища та місця реєстрації, нове фото по досягненню 25 або 45-річного віку. Звернутися для оновлення документа можна до будь-якого Центру надання адміністративних послуг. Однак деколи українці відкладають похід у ЦНАП на потім і ускладнюють собі життя.

“Я знала, що треба змінити фото у паспорті, але все не було коли. А тут мені терміново знадобилася кредитка, але банк відмовив. Виявляється, без нового фото паспорт вважається недійсним. Тоді я отямилася, що не зможу купити навіть квитки на потяг і поїздка на море під питанням”, – розповіла киянка.

Якщо вам виповнилося 25 або ж 45 років, тоді у вас є місяць для того, щоб оновити паспорт. Можна або вклеїти фотографію в паспорт-книжечку, або отримати ID-картку. У першому варіанті в ЦНАП треба йти вже з готовими двома фотокартками розміром 3,5х4,5 см, а у другому вас сфотографують на місці.

“Раніше для тих, хто звернувся пізніше ніж за місяць, передбачався штраф і автоматично видавали вже ID-картку. Наразі вона за вибором. На час дії карантину терміни продовжили, можете будь-коли прийти, взяти фото і оновити документ”, – повідомили у ЦНАП Солом’янського району Києва.

Виходить, що на час дії карантину українці можуть оновити паспорт-книжечку і не перейматися, що їм автоматично видадуть ID-картку. Та і штрафи для запізнілих теж скасували. Однак зволікання все одно має свій мінус, адже неоновлений паспорт вважається недійсним.





ІНШІ НОВИНИ