Працівник Nestle звільнився через корпоративну вимогу спілкуватися російською і подав до суду

Колишній працівник Nestle заявив, що його звільнили через вимогу вести комунікацію українською мовою. Артем Кравченко каже, що в компанії російська мова спілкування. Українськомовним занижували оцінки на тестуваннях, передає “Моя мовна стійкість”.

Кравченко намагався ініціювати перехід на українську в діловому листуванні та під час тренінгів. Керівництво його листи ігнорувало.

“Україна та Молдова належать до макрорегіону, головний офіс якого – у Москві. Нам вказували, щоб ми робили переклад з української на російську деяких матеріалів в робочому процесі, деякі тренінги проводив офіс у Москві, на яких ми зобов’язані бути присутніми”, – розповів він.

Працівникам наполегливо рекомендували “розуміти російську”, нею планували доносити важливу інформацію, додав Кравченко. На тестах занижувала оцінки людям, що вимагали спілкування українською. Вище керівництво компанії проблему ігнорувало.

Кравченко заявив, що його звільнили через нову систему оцінювання.

Компанія Nestle в Instagram написала, що використовує в корпоративних комунікаціях та навчальних матеріалах українську або англійську мову, а в зовнішній комунікації — лише українську.

“Ми ведемо бізнес відповідно до місцевого законодавства та стандартів Nestle. В Україні в корпоративних комунікаціях, навчальних матеріалах ми використовуємо державну українську мову та англійську, як мову міжнародного спілкування. Уся зовнішня комунікація Nestle в Україні провадиться лише українською мовою”, – наголосили в компанії.

Та на цьому справа не закінчилась: історія, що почалась у 2019 році, коли працівник українського офісу Нестле Артем Кравченко, зіштовхнувся з дискримінацією на мовному ґрунті має своє продовження – 30 вересня о 10.00 у Подільському районному суді Києва відбудеться перше засідання Справи Нестле про примушування використовувати у роботі російську мову.

Цей судовий процес може стати унікальним прецедентом у випадках порушення законодавства про мову.





ІНШІ НОВИНИ