“Ганьба!” У Херсоні відбулися масові бійки через вулицю Гандзюк

У Херсоні 1 березня відбулися масові зіткнення і було зірвано продовження сесії міської ради. Причиною конфлікту стало рішення місцевої влади перейменувати вулицю Лютеранську на честь загиблої активістки Катерини Гандзюк.

Через протести і сутички лише через годину роботи мер Херсона Володимир Ніколаєнко оголосив перерву в роботі, повідомляє Укрінформ (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Обурення громадськості викликало рішення цієї сесії, яка почалася 22 лютого. Тоді під час засідання депутати ухвалили рішення про перейменування вулиці Лютеранської, де розташовані управління СБУ та Національної поліції, на честь загиблої в результаті кислотного нападу керуючої справами виконкому Херсонської міськради та активістки Катерини Гандзюк.

Це викликало обурення у частини суспільства і обговорення в соціальних мережах. Представники громадських організацій, які об’єднують сім’ї загиблих Героїв та учасників бойових дій на сході України, вимагали не підходити до перейменування вулиць з кон’юнктурних міркувань.

На сесії, яка продовжила роботу 1 березня, в залі зібралися як прихильники перейменування вулиці на честь Гандзюк, так і противники цього. Частина противників протестувала ще й тому, що цю вулицю свого часу не перейменували на честь Руслана Сторчеуса — командира батальйону “Херсон”, який загинув в АТО.

У сесійній залі було багато поліції. Періодично виникали сутички. На трибуну вийшли представники Національного корпусу, які виступили на підтримку перейменування вулиці на честь Гандзюк. Вони також запропонували перейменувати на честь Сторчеуса іншу вулицю в Херсоні, названу на честь загиблого під час Другої світової війни херсонця Іллюші Кулика.

“Ми не говоримо про Гандзюк як про чиновника, а як про ту, яка разом з нами зупиняла ватний шабаш”, — сказав один із представників Національного корпусу.

Потім в залі почалася бійка, яка спричинила зіткнення. Після цього сесія припинила свою роботу. Пристрасті продовжилися на вулиці.

Так, за інформацією “Улюбленого Херсона”, на вулиці під час бійок затоптали жінку. Крім того, вмістом газового балончика обпекли очі чоловікові.

Пізніше начальник Херсонського відділу поліції Олександр Говорун заявив, що учасників конфлікту доправили до органів поліції і щодо них складено адміністративні протоколи за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Дрібне хуліганство”.

В цілому правоохоронці не допустили грубих порушень громадського порядку, вони чергували і в сесійній залі, і біля будівлі міської ради. Також Говорун уточнив, що поки в поліцію не надходили звернення громадян про заподіяння їм тілесних ушкоджень.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ