Луценко прокоментував звільнення Савченко

Після звільнення з-під варти підозрюваних в підготовці теракту нардепа Надії Савченко та екс-керівника Центру звільнення полонених Офіцерський корпус Володимира Рубана, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що судова система в Україні важко хвора.

“Справу Савченко – Рубана 28.01.2019 було направлено до суду з обвинувальним актом. Тому можна було б сказати, що вчорашнє рішення (вірніше – його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу – виняткова компетенція суду”, – написав він у Facebook .

За словами генпрокурора, звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття звинувачення.

“ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко та Рубана в скоєнні злочинів. Упевнений, що завезення важкої зброї так званої “ДНР” для обстрілу української столиці не залишиться безкарним”, – додав Луценко.

У той же час генпрокурор констатував, що ряд резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві і тероризмі, змушує визнати: судова система тяжко хвора.

“Причина перша – дозволені законом маніпуляції з нескінченними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безкоштовний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить в ВР, – пише глава ГПУ.

Другою причиною він називає критично малу кількість суддів у судах.

“Причина третя – небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось із родичів судді проживає на окупованій території”, – вважає Луценко.

Відзначимо, Савченко і Рубан перебували під арештом з березня минулого року. Напередодні Броварський суд не став продовжувати їм запобіжний захід.

Сама Савченко планує вже на наступному пленарному тижні з 23 квітня повернутися до роботи в Раді.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ